La 7 iunie 1886 s-a născut la București Henri Marie Coandă, pionier al aerodinamicii, inventatorul primului aparat de zbor propulsat prin reacție. Spiritul ingenios și capacitatea creatoare ale lui Henri Coandă s-au concretizat în peste 250 de brevete cu aplicații în diverse domenii. Numele său rămâne legat de inventarea motorului cu reacție și de fenomenul aerodinamic ce poartă numele de «efectul Coandă», brevetat în 1934.
Deşi marele savant este cunoscut în opinia publică în primul rând cu merite deosebite în domeniul aviaţiei, ca inventator al avionului cu reacţie şi a mai multor tipuri de avioane, realitatea este că Henri Coandă s-a ocupat de aviaţie doar 10 ani (1908-1918), după care creaţia lui ştiinţifică s-a diversificat spre cvasitotalitatea domeniilor, dintre fenomenele descoperite detaşându-se cel fizic cunoscut sub numele de «Efectul Coandă», care a generat o nouă ştiinţă, Fluidonica, cu aplicaţii în tehnica de vârf de pe toate meridianele globului. Aceasta face ca Henri Coandă să nu aparţină unui domeniu sau altuia, ci ştiinţei universale, în întregul ei şi din toate timpurile, ceea ce i-a atras renumele de ,,Leonardo Da Vinci al epocii moderne şi clasificarea între primii 20 oameni de ştiinţă ai lumii din întreaga sa istorie.
Henri Coandă s-a născut în capitala României într-o familie numeroasă. Tatăl său a fost generalul Constantin Coandă, care în anul 1918, pe o perioadă scurtă de timp a îndeplinit funcția de prim-ministru al României. Mama sa, Aida Danet, a fost fiica medicului francez Gustave Danet, originar din Bretania. Încă din copilărie viitorul inginer și fizician era fascinat de miracolul vântului, după cum își va aminti mai târziu. După absolvirea Liceului „Sf. Sava” în 1896, Henri Coandă urmează Liceul Militar din Iaşi. În 1903, după absolvirea liceului își continuă studiile la Școala de ofițeri de artilerie, geniu și marină din București.
Fiind preocupat de tânăr de probleme de aeronautică, realizează, de-a lungul anilor, în țară și în străinătate, numeroase invenții și prototipuri, studiind intens acest domeniu. A construit modele de rachete, machetă de avion cu motor, rachetă cu combustibil solid, planoare, a studiat fenomenele aerodinamice din jurul aripilor.
Henri Coandă este realizatorul primului avion cu reacție din lume, încercat de el însuși în 1910, la Issy-les-Moulineaux (Franta), avion ce a fost prezentat și la Salonul Internațional de Aeronautică de la Paris. Este atras de cercetarea fenomenului devierii unui fluid în alt fluid, numit „efectul Coandă” (1934). A efectuat cercetări numeroase în mecanica fluidelor, publicând articole științifice în toate domeniile pe care le-a studiat. Aflându-se la baza numeroaselor aplicații, „efectul Coandă” este, fără îndoială, certificatul de naștere al mecanicii fluidelor, o nouă ramură a tehnicii.
Inventatorul Henri Coandă revine definitiv în România în 1969, ca director al Institutului de creație științifică și tehnică, iar în anul următor, 1970, devine membru al Academiei Române. La 25 noiembrie 1972 Henri Coandă se stinge din viață. Este înmormântat în Cimitirul Bellu din București.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com