Cărțile pentru copii – un tezaur ce trebuie păstrat

3 04 F 8

O bucurie a vieții sunt cărțile pentru copii. Cărțile în general sunt ceva deosebit în  viața noastră. Ele sunt izvorul înțelepciunii și al cunoștințelor, ne fac viața frumoasă și interesantă. Iar cărțile pentru copii, indiferent  că e vorba de basme, versuri, folclor,  desene, imagini comentate etc. sunt o comoară în această viață.

La începutul celei din mijloc luni a primăverii, anume la 2 aprilie avem în calendar Ziua Internațională a cărților pentru copii. Aș spune că toate cărțile pentru copii, merită cea mai mare atenție din partea noastră, iar autorilor lor –  tot respectul și stima noastră.

Avem, desigur, emisiuni pentru copii, desene animate, dar ce e tipărit rămâne pentru decenii și secole, chiar.

Ne bucurăm că în regiunea Cernăuți, avem două reviste pentru copii: „Prichindeii” și „Recreația Mare”, unde se tipăresc multe lucruri folositoare și interesante pentru copii, inclusiv povești, legende, învățături creștine, versuri, colinde, desene, rebusuri, fotografii etc. Cândva, am avut și revista „Făgurel”. Toate se păstrează acum prin bibliotecile pentru copii, dar și pentru cei maturi, în muzee, expoziții…

Ce-i drept, cărți pentru copii avem mai puține acum, chiar și poezii nu sunt atât de multe, marea majoritate și a elevilor sau tinerilor care scriu și compun poezii, sunt pentru maturi. De aceea toți autorii cărților pentru copii, merită susținuți și încurajați, citiți și promovați.

3 04 F 7

În biblioteca Liceului din Cupca, în mica bibliotecă a muzeului,  în cabinetul de limbă maternă, dar și în biblioteca și arhiva mea personală se află multe cărți, reviste, broșuri pentru copii.

Pe elevii claselor mici, dar și mijlocii îi îndemnăm în permanență să citească, discutăm cu ei cele citite, iar pe membrii cenaclului literar „Lămâița” îi îndemn să scrie și să compună câte ceva pentru copii.

Citind toate acestea te întorci parcă singur în copilărie, te simți copil, fie măcar și pentru puțin timp. Ele, aceste cărți pentru copii, sunt o bucurie în viața noastră.

3 04 F 9

Eleonora SCHIPOR

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий