A rezistat două secole, iar acum riscă să să prăbuşească din cauza indiferenţei. Casa din Cernăuţi a lui Aron Pumnu, marele apărător al limbii române, este la un pas să dispară de pe faţa pământului. Deşi, de-a lungul anilor, au fost multe promisiuni, nu s-au mai găsit bani pentru reparaţii. Clădirea ce trebuia să fie Muzeul Eminescu, stă de 20 de ani în paragină. Românii din Cernăuţi spun că asistă neputincioşi la ştergerea memoriei şi a simbolurilor naţionale, transmite TVR Moldova, preluat de Libertatea Cuvântului.
După al Doilea Război Mondial, casa lui Aron Pumnu a fost oferită de sovietici unor familii de ostaşi consideraţi eliberatori. Aceştia au modificat-o după bunul lor plac, iar din casa autentică a profesorului a rămas prea puţin.
În spatele casei sale, Aron Pumnu a construit, din lemn, o odaie improvizată pentru elevul său, Mihai Eminescu. Acesta nu avea bani suficienţi nici măcar să-i acopere studiile la gimnaziu. Anexa a fost făcută una cu pământul de către sovietici.
Casa lui Aron Pumnu este un monument de mare importanţă pentru cultura neamului românesc. Mulţi politicieni au promis marea şi sarea.
Cei 250 de mii de euro promişi nu au mai ajuns la destinaţie. Cu acei bani s-ar fi restaurat casa exact ca pe vremea lui Aron Pumnu. În interior urma să fie amenajat un muzeu dedicat profesorului, dar şi elevului său Mihai Eminescu. În spatele casei, urma să fie reconstruită odaia în care a locuit poetul.
Aron Pumnul reprezintă pentru românii de pretutindeni un simbol al Revoluţiei de la 1848 şi un apărător al limbii române. Totodată, Casa lui Aron Pumnul este unul dintre obiectivele turistice de prim interes şi este legată de viaţa lui Mihai Eminescu, la Cernăuţi.