Laptele se află la loc de cinste printre celelalte alimente și nu fără motiv. Unii susțin, însă, că ar îngrășa. Care este adevărul? Laptele este considerat un aliment complet, deoarece conține proteine cu valoare biologică mare, grăsimi, glucide, săruri minerale și vitamine.
Ce oferă organismului?
Există multe tipuri de lapte, dar cel mai consumat rămâne laptele de vacă. Acesta are un conținut de 87% apă și 13% substanțe solide, în timp ce alte alimente cum sunt căpșunile sau varza au în compoziție mai multă apă și mai puține substanțe solide. Laptele are un conținut ridicat de calciu, dar și de fosfor, care asigură sănătatea sistemului osos. Pentru femei, prezența calciului în alimentație este chiar mai importantă decât pentru bărbați, deoarece lipsa lui poate duce la osteoporoză.
Și la capitolul vitamine laptele se prezintă foarte bine: este bogat în vitaminele A, D, B1, B12, B6, B2, C, PP. De aceea, se recomandă consumul laptelui zilnic, în cadrul unei diete echilibrate.
Doar atunci când sunt consumate în exces, grăsimile saturate din lapte pot determina creșterea nivelului de colesterol din sânge. Consumate cu moderație, nu constituie o amenințare pentru sănătate. În acest caz, sunt recomandate produsele lactate cu un conținut scăzut în grăsimi (degresate sau parțial degresate). Studii recente au arătat că persoanele care consumă regulat produse lactate prezintă un risc mai scăzut de a face cancer de colon.
Ciocolata poate fi un elixir pentru sănătate
Deși constituie un deliciu pentru majoritatea oamenilor, ciocolata aduce beneficii organismului doar când e de calitate și e consumată în cantități moderate. Ingredientul principal al ciocolatei veritabile este bobul de cacao (unt sau pudră). Deoarece este foarte importantă calitatea ciocolatei pe care o consumăm, un conținut de 60-70% cacao va aduce incomparabil mai multe beneficii.
Pudra de cacao, ciocolata amăruie și cea cu lapte constituie surse bogate de antioxidanți, întâlniți și în fructe, legume, vin roșu și ceai. Studiile recente au dovedit că ciocolata amăruie este benefică pentru inimă și conține mai mulți antioxidanți decât multe alte produse.
Îngrașă sau nu?
Un consum moderat de ciocolată e esențial pentru menținerea unui stil de viață sănătos. E absurd să credem că dacă mănânci numai ciocolată vei slăbi, în primul rând pentru că nu e bine să înlocuiești alimentele sănătoase cu ciocolata. Însă, cu siguranță, 2-3 tablete de ciocolată nu îți vor influenţa asupra greutăţii corpului. Așadar, fiţi atenţi la conținutul de cacao al ciocolatei, acesta trebuie să fie cât mai ridicat. În cazul în care sunteţi ”dependenţi” de ciocolată, dar vă aflaţi la o dietă de slăbire și nu puteţi rezista tentației, adoptaţi un regim compus din fructe, cereale cu lapte, paste, brânză degresată și… ciocolată: 4 tablete pe zi (dar, totuși, nu în fiecare zi!) care nu vă vor afecta greutatea.