Catedrala principală a creştinilor ortodocşi basarabeni

15 10 2020 LC site ISTORICUL 1

Istoricul zilei: 15 octombrie

La 15 octombrie 1836, după 24 de ani de la anexarea Basarabiei, la Chişinău a fost sfinţită Catedrala Naşterii Domnului.

Catedrala ortodoxă Nașterea Domnului din Chişinău se află în apropierea pieței Marii Adunări Naționale și aparține Bisericii Ortodoxe din Moldova. Clădirea catedralei este un monument de arhitectură de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chişinău, la inițiativa Academiei de Ştiinţe. Primul post de radio din Chișinău, Radio Basarabia, a fost inaugurat oficial prin transmiterea liturghiei de la Catedrala Mitropolitană pe 8 octombrie 1939.

Inițiativa înălțării Catedralei îi aparține Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni (1812-1821), locul amplasării sale fiind indicat în primul plan urbanistic al Chișinăului din 1817. Construcția s-a realizat pe timpul succesorului său, între anii 1832–1836 de către arhiepiscopul Dumitru Sulima (1821–1844).

Catedrala Nașterea Domnului din Chişinău a fost ridicata după planurile arhitectului Avraam Melnikov, iar piatra de temelie a fost pusă la 11 mai 1830. Biserica are trei altare, central – Naşterea Domnului, laterale: sudic – Sfântul Alexandru Nevski, nordic – Sfântul Nicolai Mirlikysky și este executată în stilul empir rus sau stil neoclasic târziu. Astăzi cele două altare laterale sunt închinate lui Ştefan cel Mare şi Sfânt și  Acoperământului Maicii Domnului, sărbătoare la care orașul Chișinău își aniversează hramul – 14 octombrie.

Ansamblul catedralei este alcătuit din biserică, o clopotniţă cu patru niveluri şi de Porţile Sfinte.

Clopotniţa a fost construită concomitent cu catedrala, amplasată la 40 metri distanţă de ea, simetric cu catedrala şi faţă de centrul geometric al cartierului Catedralei. Clopotnița a fost demolată în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1962 de către sovietici şi reconstruită în 1998 după imaginile de epocă.

Pentru cel mai mare clopot, ferestrele camerei clopotelor s-au dovedit a fi prea mici. Pentru a găzdui clopotul mare s-a luat decizia de a fi construită o clopotniță specială, autorul acesteia fiind arhitectul Luca Zaușkevici, în care a fost comasată funcția de clopotniță cu cea a porții de intrare. Clopotnița-poartă (Porţile Sfinte) a obținut forma Arcului de triumf, amplasat la intrarea pe teritoriul scuarului Catedralei din direcția Mitropoliei (distrusă în anii războiului).

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий