Câteva  lucruri interesante despre struguri

0000 Acum Despre struguri

Strugurii fac parte din alimentaţia oamenilor de mii de ani, iar proprietăţile lor benefice sunt încă cercetate intens. Nu-i de mirare că se află pe lista celor mai populare fructe din lume. Proaspeţi, uscaţi, zdrobiţi (pentru vin, must sau suc), strugurii îşi merită locul important în dieta noastră, atât pentru gustul, dar mai ales pentru proprietăţile lor benefice pentru organism.

Iată câteva lucruri interesante despre struguri:

* O familie mare.  Există nu mai puţin de 8000 de varietăţi de struguri, ce provin din aproximativ 60 de specii. Strugurii de masă se deosebesc de cei pentru vin prin coaja mai subţire şi gustul mai dulce. Varietăţile crescute pentru vin au dimensiuni reduse faţă de cei pentru consum.

* Energie şi vitamine. O cană cu struguri conţine în jur de 100 de calorii şi asigură mai mult de un sfert din doza zilnică necesară din vitaminele K şi C. Seminţele nu sunt de neglijat nici ele, fiind o importantă sursă de antioxidanţi. Resveratrolul, un fenol cu puternic efect antioxidant, care se găsește în coaja strugurilor, este intens studiat în ultimii ani datorită proprietăţilor sale anti-îmbătrânire.

* Vin.  Este nevoie de 1 litru de struguri pentru a obţine o sticlă de vin, iar industria vinului produce mai mult de 72 milioane de tone de vin într-un an.

* Divers coloraţi. Strugurii pot avea diferite culori: verde, roşu, negru, galben, roz sau mov.

* Popularitate. Strugurii se află în primele zece favorite la nivel mondial, alături de banane, mango şi mere.

* Stafide.  Strugurii proaspeți conţin 90% apă, însă după uscare, stafidele obţinute păstrează mai puţin de 20% din hidratare.

* Frunze comestibile. În bucătăria românească, sărmăluţele în foi de viță reprezintă o delicatesă. Este un preparat care se regăseşte şi în bucătăria grecească şi libaneză.

* Fruct cu istorie lungă. Există dovezi care atestă cultivarea strugurilor de acum mai bine de 8000 de ani, în zona în care acum se află Georgia. În vecinătatea sa, în Armenia, s-a descoperit cea mai veche cramă, veche de 6 mii de ani. De asemenea, au fost descoperite ieroglife care arată cum producţia de struguri şi de vin era practicată de către greci încă din antichitate.

* Zeul vinului. Zeul recoltei strugurilor şi al vinului poartă numele de Dionysos în mitologia greacă, iar românii l-au numit Bacchus. (Diversificare.ro)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий