Rada Supremă a spus la ce să se aștepte din partea SUA și dacă Ucraina este pregătită pentru un astfel de scenariu.
În urma numeroaselor rapoarte privind suspendarea ajutorului militar american, Roman Kostenko, secretar al Comitetului parlamentar pentru securitate națională, apărare și informații, a explicat situația actuală într-un comentariu pentru TSN.ua.
„Întrebarea principală este ce trebuie să facem. Nu trebuie să pierdem partenerul nostru strategic, Statele Unite. Trebuie să ne asigurăm că ne pot aproviziona în continuare, chiar dacă nu cu asistență materială și tehnică, dar cel puțin cu bani”, spune Kostenko.
El continuă: „Principalul lucru este ca partenerii noștri să nu înceteze să ne vândă. Dar Ucraina nu are suficienți bani pentru a înlocui tot ce ne dau partenerii noștri cu banii lor. Un punct important este că, chiar dacă SUA refuză, acest lucru se poate face cu ajutorul Europei și al altor țări care ne vor oferi asistență financiară.”
Kostenko subliniază că SUA are o serie de nomenclaturi critice care sunt greu de găsit în alte țări.
„Prin urmare, când vine vorba de întrebarea cum putem înlocui ajutorul SUA, putem spune că au o serie de nomenclaturi critice care vor fi foarte greu de înlocuit. Dar acest lucru nu este catastrofal. Tot ceea ce poate fi înlocuit poate fi făcut cu fonduri europene. Ei ne pot da fie arme proprii, fie fonduri pentru arme pe care le putem cumpăra, inclusiv din Statele Unite”, a declarat reprezentantul comitetului parlamentar.
Ajutorul a fost deja oprit sau poate fi oprit? Parlamentarul a răspuns: „Nu există niciun document care să spună că ajutorul a fost oprit. Aceste informații provin exclusiv din resursele mele. Acum am auzit că ajutorul a fost suspendat. Acestea sunt declarații de la Casa Albă. În cercurile de politicieni, se spune că ajutorul a fost suspendat începând de acum. Se spune că sunt în curs negocieri între noi și SUA. Aceștia din urmă efectuează un audit și încearcă să comunice cu noi pentru a influența lucrurile de care au nevoie. Acest lucru include să ne convingă să îndeplinim anumite condiții”.
Vom avea suficientă muniție pentru apărarea aeriană? Potrivit lui Kostenko, aceasta este o problemă care necesită clarificări suplimentare. „Aceasta este o întrebare care trebuie explicată. Deocamdată, avem un stoc. Dar totul depinde de intensitatea cu care rușii vor lovi în noi. Să spunem așa: dacă intensitatea nu crește, ci rămâne aceeași ca acum, atunci da, vom fi capabili să doborâm. Permiteți-mi să o spun în felul următor: Patriot este un sistem bun, dar nu doboară 100% din rachetele balistice. Dar Rusia poate, de exemplu, să lanseze mai multe, epuizând apărarea noastră aeriană. Așa că va fi mai problematic. În plus față de Patriot, avem alte sisteme de apărare aeriană, europene și sovietice, care ne permit să descurajăm atacurile rusești”, a conchis secretarul Comitetului pentru apărare.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com