La 5 aprilie 1722, când catolicii sărbătoreau Sfintele Paşti, exploratorul olandez, Jacob Roggeveen, a descoperit o insulă polineziană din Sud-Estul Oceanului Pacific, numind-o Insula Paştelui, insulă care astăzi aparţine statului Chile şi conţine urmele unei străvechi civilizaţii (887 statui monumentale denumite „moai”). Insula Paştelui a fost unul dintre ultimele locuri de pe Terra colonizate de oameni, reprezentând astfel punctul culminant al călătoriei pe care oamenii au început-o atunci când au părăsit Africa. Istoria acestei insule izolate din Oceanul Pacific oferă multe lecţii despre omenire, iar o mai bună înţelegere a acestui loc misterios ne-ar putea ajuta să construim un viitor mai bun.
În data de 12/24 aprilie 1847 oraşul Bucureşti a fost cuprins de un incendiu devastator, numit generic drept „marele foc de Paşti”. Bucureştenii obişnuiau să tragă focuri de pistoale în aer, în semn de bucurie. Un copil de 11 ani, potrivit mărturiilor vremii, a descărcat un pistol în direcţia acoperişului din şindrilă putredă al unui grajd. Lemnul putrezit s-a aprins foarte ușor. Neexistând o sistematizare a străzilor şi nici suficiente fântâni, focul a cuprins rapid întregul oraş. Au ars 2000 de case, 36 000 de bucureşteni rămânând fără locuinţă.
În perioada 24 aprilie-30 aprilie 1916, Săptămâna Sfintelor Paşti din acel an, luptătorii republicani irlandezi au declanşat, în Irlanda, o rebeliune, cu scopul de a înlătura dominaţia britanică şi de a întemeia Republica Irlanda, considerând că vor putea izbândi mai uşor, deoarece Marea Britanie îşi concentrase trupele în luptele Primului Război Mondial. Rebeliunea a fost înfrântă, liderii prinşi şi executaţi.
Colonelul român Victor Precup, o figură deosebit de cunoscută în anii Primului Război Mondial (a dus, alături de un pilot, la Blaj, documentele Marii Uniri, din partea Guvernului României) şi în perioada interbelică a fost în anul 1930 un suporter înfocat al aducerii în România a lui Carol Caraiman, devenit la 8 iunie 1930, Regele Carol al II-lea al României. Ulterior, a intrat în conflict cu acesta, plănuind un complot al mai multor militari, ce avea ca scop asasinarea Regelui Carol al II-lea, în Noaptea de Înviere, 7 aprilie 1938. Mihail Moruzov, şeful primei structuri a serviciilor secrete din România, a depistat acţiunea şi a anihilat-o la momentul oportun. Arestat şi trimis la Doftana, degradat militar, Victor Precup s-a apropiat de comuniştii închişi acolo, iar după eliberare, a desfăşurat activităţi economice în Bucureşti, susţinând acţiunile care au condus la succesul Actului de la 23 august 1944.
La 21 aprilie 2019, când se celebrau Sfintele Paşti de către credincioşii catolici, în Sri Lanka, au avut loc mai multe atentate teroriste, fiind înregistraţi peste 290 de morţi şi peste 500 de răniţi.
Istoria demonstrează că în statele creştine, când lumea se bucură de luminoasa sărbătoare a Învierii Domnului, nu au loc evenimente istorice deosebite. Credința populară afirmă: copiii născuți în aceste zile au o soartă deosebită.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com