Oleksandr Lytvynenko a explicat care sunt regiunile asupra cărora dictatorul de la Kremlin își va pierde influența dacă va pierde războiul în Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin speră că o victorie asupra Ucrainei îl va ajuta să recâștige controlul asupra fostelor republici sovietice pe principiile imperialismului rusesc, care a precedat și a urmat epocii comuniste. Kremlinul înțelege că, dacă Ucraina cade, va fi mai ușor să recâștige alte foste republici sovietice. Dacă Ucraina supraviețuiește, este doar o chestiune de timp până când Rusia își va pierde influența în Caucazul de Sud și în Asia Centrală.
Șeful Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, Oleksandr Lytvynenko, a scris despre acest lucru într-un articol de opinie pentru „The Economist”. „Prin atacarea Ucrainei, Rusia crede că se află simultan în război cu Occidentul. Putin speră la un efect de domino. El crede că, dacă Occidentul, și în special Statele Unite, suferă o înfrângere zdrobitoare în Ucraina — a doua umilință de acest fel în doar câțiva ani, după retragerea dezordonată din Afganistan — își va pierde rapid influența globală», a spus el. „Ca urmare, în câțiva ani, se va stabili o nouă ordine mondială multipolară, în care cele mai importante probleme vor fi rezolvate de o serie de mari puteri concurente, inclusiv Rusia. Xi Jinping, liderul Chinei, cel mai puternic concurent al Occidentului, urmărește îndeaproape războiul și își trage propriile concluzii”, scrie Oleksandr Lytvynenko.
Rusia știe că victoria pe care o urmărește asupra Ucrainei va avea un efect global, a declarat șeful Serviciului de Informații Externe. El a adăugat că Rusia înțelege, de asemenea, că nu-și poate atinge obiectivele acolo fără a perturba ordinea mondială. În același timp, dacă Rusia nu reușește să învingă Ucraina pe câmpul de luptă, obiectivele sale globale vor fi subminate în mod semnificativ.
„Astăzi, Ucraina este capabilă să respingă agresiunea rusă cu sprijinul militar și economic adecvat din partea Occidentului. Acest sprijin va rămâne eficient dacă va fi de lungă durată (până când agresiunea rusă va înceta) și cuprinzător (incluzând sprijin politic, economic, militar și de informații, precum și asistență în combaterea războiului cibernetic și a dezinformării)”, a rezumat Oleksandr Lytvynenko.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com