Cea mai veche școală românească din regiunea Cernăuți a împlinit un sfert de mileniu

27 9 C 2

La 27 septembrie, la Liceul din Cerlena, CT Vancicăuți, a fost o sărbătoare deosebită – marcarea jubileului de 250 de ani ai acestei instituții de învățământ. Ea a apărut când Țara de Sus a Moldovei nu era încă împărțită: Imperiul Austriac se pregătea să rupă din trupul Moldovei ținutul pe care el l-a numit Bucovina. Iar ținutul Hotinului din care făcea parte și satul Cerlena Mare era sub administrație turcească. Peste 38 de ani el urma să fie ocupat de un alt Imperiu – Imperiul Rus – și se va numi nordul Basarabiei. După cum a afirmat adjunctul directorului Liceului, profesoara de istorie Ludmila Breabin, potrivit recensământului lui Rumeanțev, la acea vreme în Cerlena Mare erau trei învățători, ei fiind scutiți de impozite. Înainte de anul 1774, anul de deschidere a școlii, a fost ridicată biserica din sat și școala urma să activeze pe lingă biserică. Învățământul se desfășura într-o casă privată.

27 9 C 3

La ora actuală, potrivit directorului Valeriu Priscu, la Liceul din Cerlena învață 195 de elevi și activează 22 de cadre didactice. Înainte de festivitate fostul director Victor Leah, pe timpul căruia instituția de învățământ din Cerlena a devenit de gradele I-III,  și actualul director, Valeriu Priscu, s-au apucat să calculeze câți copii din sat au absolvit școala în decursul acestor două secole și jumătate și au ajuns la cifra de circa 17 mii.

27 9 C 5

La festivitate au fost invitați conducătorii CT Vancicăuți și ai instituțiilor de învățământ din Comunitate, reprezentanți ai Institutului regional de perfecționare a cadrelor didactice, reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, Nicolae Dan Constantin,  sponsorii fideli ai Liceului, profesorii veterani. S-a menționat că satul Cerlena Mare trebuie să aibă și un viitor mare. Iar acest viitor se făurește în școală. Sărbătoarea s-a încheiat cu interpretarea imnului Liceului din Cerlena, compus cu ani în urmă de profesoara de română, veterana muncii pedagogice, Lilia Procopii, împreună cu soțul ei.

27 9 c 4

La sărbătoare a fost invitată vestita fanfară a satului Cerlena, care a creat o atmosferă înălțătoare.

27 9 C 1

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий