Ceaiul de gălbenele, balsam pentru organism

00 Acum Ceai de gălbenele

Calendula Officinalis sau gălbenelele sunt celebre pentru proprietățile lor de a trata unele forme de cancer. Încă din antichitate sunt cunoscute pentru beneficiile pe care le aduc organismului. Un studiu confirmă că gălbenelele au fost folosite ca tratament încă din secolul XII.  Florile de gălbenele au în compoziție următoarele: saponozide, mucilagii, carotenoide (aprox. 3,5%), alcooli triterpenici, flavonoizi și glicozizi flavonici, steroli, taninuri, ulei volatil (cca. 0,02%), substanțe amare, urme de ulei volatil, vitamina C, acid malic, săruri minerale și substanțe proteice.

Proprietățile ceaiului de gălbenele. Florile de gălbenele sunt faimoase pentru proprietățile lor de sute de ani, indiferent că se folosesc pe post de ceai, alifie, infuzie sau tinctură.  Iată care sunt proprietățile datorită cărora gălbenelele sunt atât de iubite:

  • dacă bei o ceașcă de ceai de gălbenele în fiecare zi poți trata gastrita, durerile în gât, indigestia, durerile menstruale, constipația și afecțiunile hepatice;
  • datorită proprietăților împotriva spasmelor și a inflamațiilor, acestea pot fi eficiente împotriva rănilor, hemorizilor, eczemelor, vânătăilor, arsurilor sau a altor afecțiuni ale pielii;
  • în cazul unei ciuperci la unghia de la picior – se introduce piciorul  în infuzie de gălbenele de două ori pe zi, timp de 20 de minute;
  • gălbenelele pot fi aliatul nostru împotriva răcelii, deoarece florile sunt bogate în uleiuri esențiale, vitamina A și zaharuri care, împreună, întăresc sistemul imunitar;
  • ceaiul de gălbenele poate fi elixirul dietelor. Acesta ajută la arderea grăsimilor și are grijă de sănătatea organismului.

Acest ceai poate fi utilizat atât intern, cât și extern. Intern este benefic pentru ameliorarea sau chiar tratarea crampelor musculare, a gastritei, ulcerului, atât cel duodenal, cât și gastric, a bolilor de ficat, hemoroizilor, dar și inflamațiilor de colon. Extern, ceaiul de gălbenele tratează afecțiuni precum: degerături, arsuri, acnee, osteoporoze, dar și micoze.

Pentru ten.  Mai multe studii au demonstrat că ceaiul de gălbenele produce colagen în organism, astfel fiind extrem de benefic pentru frumusețea și sănătatea pielii feței. Se prepară ceai, se lasă să se răcească, apoi se  toarnă într-o sticluță şi se pune în frigider. Seară de seară, se toarnă puţin ceai în palme și se masează tenul. Tenul devine mai energizat și mai luminos, scăpând de coșuri, cât și de cearcăne. De asemenea, se poate folosi și ulei de gălbenele, separat, pe pielea delicată din jurul ochilor.

Pentru ficat.  Este primul ceai pe care specialiștii îl recomandă pentru detoxifierea ficatului. Se toarnă într-o cratiță trei căni de apă și se lasă la fiert. Se adaugă 40 g de flori de gălbenele. Se consumă  înainte de fiecare masă. Această cură se face, de obicei, timp de 2-3 săptămâni.

Pentru stomac.  Ceaiul de gălbenele este atât de blând, încât se recomandă de către medici copiilor care suferă de afecțiuni ale stomacului.

Pentru fiere.  În cazul în care suferi de bila leneșă, încercă un tratament cu gălbenele. Florile echilibrează secreția bilei și ajută la digestie. Se ia timp de trei săptămâni câte o lingură de tinctură de gălbenele,  diluată în apă, cu 20 de minute înainte de fiecare masă a zilei.

Pentru păr.  De fiecare dată după spălarea pe cap, e bine să clătești părul cu ceai de gălbenele. El va căpăta nuanțe ca de aur.

Împotriva acneei.  Gălbenelele fac foarte bine tenului și combat acneea. Mai mult de atât, hidratează, cicatrizează și regenerează pielea. Se pregătește o infuzie, de preferat într-o cantitate mică și proaspătă de fiecare dată, de gălbenele. Se folosesc câteva dischete demachiante pentru comprese locale, care se  aplică pe piele înainte să somn.

Pentru ochi.  În caz de alergii, iritații, oboseală, conjunctivită,  acestea se pot trata cu comprese cu ceai de gălbenele. Se pun 4 lingurițe de flori de gălbenele  într-o cană de apă fierbinte, apoi se lasă la infuzat timp de 20 de minute şi se strecoară.

Pentru cicatrizare.  Una dintre proprietățile gălbenelelor este să pună sângele în mișcare la nivelul pielii, care duce ulterior la vindecarea mai rapidă a rănilor. Se face o baie cu ceai de gălbenele sau se pot aplica comprese.

Împotriva infecțiilor urinare.  Pe lângă tratamentul cu antibiotice prescris de medic în primă instanță, se poate folosi tratamentul naturist cu gălbenele. Se bea în fiecare seară înainte de culcare, un ceai din gălbenele, coada șoricelului și urzică.

Reacții adverse în urma consumului ceaiului de gălbenele.  Există, totuși, câteva cazuri în care acest ceai nu are efectele prezentate mai sus. Se cere consultul unui medic, deoarece există posibilitatea să ai anumite alergii sau un dezechilibru hormonal.  Ceaiul de gălbenele nu se recomandă în cazul: persoanelor hipersensibile, care au alergii la alte plante asemănătoare;  femeilor însărcinate sau care alăptează; oamenilor care iau un tratament bazat pe sedative.  (DOC.ro)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий