Doar pe parcursul săptămânii trecute la cele două maternităţi din Cernăuţi s-au născut 74 de copilaşi: 42 de băieţei şi 32 de fetiţe.
Cele mai frecvente nume de botez pe care părinţii le dau nou-născuţilor rămân în continuare Andrei şi Anastasia. În acelaşi timp nu rare sunt cazurile când părinţii apelează la nume vechi. În anul curent la Cernăuţi cele mai multe nume ale copiilor au fost Zlata, Ecaterina sau Kira la fetiţe, şi Oleksandr sau Artiom la băieţi.
„Deseori cernăuţenii apelează la nume foarte vechi, cum ar fi Solomia şi Parascheva. Mai sunt şi multe nume ca Kiril, Nikita, Daniel”, spune şefa secţiei de înregistrare civilă din cadrul Departamentului regional de Justiţie, Ludmyla Evasi. Potrivit ei, străinii îşi numesc copiii cel mai des Amin, Ali şi Muhamed.
Numeroase studii au arătat că numele influenţează la dezvoltarea omului de la copil spre maturitate. Numele influenţează starea psihică a copilului şi a viitorului adult, dar şi percepţia oamenilor despre frumuseţe. Un nume care conţine mai multe vocale precum “u” sau “o” sugerează seriozitate, dar şi tristeţe, în timp ce numele cu “a” şi “e” sugerează deschidere emoţională, volubilitate. Un studiu a arătat că numele foarte rare pot avea o influenţă negativă asupra copilului în drumul său spre maturitate. Spre exemplu, în cazul fetelor, obsesia sau gelozia maladivă au fost mai frecvente la cele care aveau nume rare decât la cele care purtau nume mai comune.