Întreaga experiență a zborului poate fi înspăimântătoare pentru unii pasageri, iar aeroportul joacă un rol foarte important. Mai ales dacă pista de aterizare este asemănătoare unei pârtii de schi, traversează o șosea circulată de mașini sau are doar 400 de metri lungime.
- Aeroportul din Denver, SUA, a fost ținta conspiraționiștilor, încă din 1995. Philip Schneider, inginerul care l-a proiectat spunea că sub aeroport se află o întindere vastă, sugerând că ar fi o bază militară secretă acolo. Bărbatul a murit în circumstanțe misterioase în 1996. Adepții teoriei conspirației se întreabă, de asemenea, de ce forma pistelor are forma svastica, notează The Telegraph.
- Aeroportul din Courchevel, Franța seamănă cu o pârtie de schi. Pista de 500 de metri, în pantă, nu oferă oricăi pilot dreptul să aterizeze sau să decoleze de aici, ei au nevoie de un permis special pentru asta.
- Aeroportul Princess Juliana din St. Martin, Caraibe, este deja cunoscut pentru proximitatea lui cu plaja.
- Pistele aeroportului din Gibraltar traversează o șosea, pe unde circulă autovehicule. O barieră este singurul lucru care previne o coliziune între un avion și un automobil.
- Aeroportul Juancho E. Yrausquin, din Antilele Olandeze nu e recomandat pentru pasagerii cu teamă de zbor. Pista are o lungime de aproape 400 de metri și este doar pentru avioanele mici. Piloții o consideră una dintre cele mai periculoase, ea fiind situată aproape de dealuri înalte pe o parte și prăpastie pe alte trei părți.
- În Japonia, aeroportul Kansai se întinde cinci kilometri deasupra apei, de pe coasta municipiului Osaka. Construirea pistei a durat șapte ani, a costat 20 de miliarde de dolari și este vizibilă din spațiu.
- Aeroportul din Paro, Bhutan este înconjurat de munții Hilmalaya. Numai cei dintre cei mai talentați piloți reușesc să aterizeze sau să decoleze de aici.
-
În Tenzing-Hillary, Nepal, aterizarea este întotdeauna cu emoții. Pista are 460 de metri lungime și 20 de metri lățime și se este situată la altitudinea de 2.800 de metri.
Digi24.ro