Tehnologiile de inteligență artificială au fost folosite pentru a identifica chipul și vocea.
Experții japonezi în domeniul recunoașterii faciale și al identificării vocii au confirmat faptul că președintele rus, Vladimir Putin, este înlocuit de sosii la evenimentele publice, comunică TSN cu referire la tabloidul britanic The Sun. După ce au analizat diverse discursuri ale lui Putin folosind tehnologii de inteligență artificială, experții japonezi au ajuns la concluzia că președintele rus are cel puțin două sosii. Cercetătorii l-au ales pe cel care a participat la o paradă militară în Piața Roșie în mai 2023 ca fiind adevăratul Putin. Compararea trăsăturilor faciale a arătat că președintele Putin, care a condus un Mercedes pe podul Crimeii în decembrie 2022, se potrivește cu cel de la paradă doar în proporție de 53%.
Experții japonezi au găsit și mai puțin – doar 40% de potrivire – între «Putin de la paradă» și președintele care a călătorit la Mariupol în martie 2023.
În același timp, potrivit cercetătorilor japonezi, Putin cel care a fost la Mariupol și Putin cel de pe podul din Crimeea se aseamănă doar cu 18%. Potrivit concluziilor lor, analiza indică în mod clar probabilitatea existenței a cel puțin două asemănări.
Cercetătorii au analizat, de asemenea, vocea lui Putin. Experții de la Institutul nipon de comunicații audio, care cooperează de obicei cu poliția în căutarea și identificarea infractorilor, au comparat modul în care Putin a rostit cuvântul „mulțumesc” („spasibo”) în discursul său de la Forumul Economic Eurasiatic din mai 2023 și în alte trei discursuri publice. Experții au găsit „diferențe puternice” în modul în care Putin a pronunțat sunetul „s”, precum și diferențe caracteristice în alte silabe» („pa” și „si”).
„Condițiile de înregistrare au fost diferite și pronunția poate fi diferită, dar este totuși destul de rar să existe diferențe atât de puternice. Acum trebuie să spunem că există o mare probabilitate ca aceste voci să aparțină unor persoane diferite”, a declarat Mastutoshi Muraoka, unul dintre autorii studiului.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com