Atlas care ţine pe umeri cerul oraşului
În capitala Bucovinei fiecare din principalele etnii conlocuitoare îşi are casa sa naţională. Pe Piaţa Teatrală, la numai câţiva ani după apariţia edificiului teatrului, alături de el a fost construită Casa naţională a evreilor, o altă capodoperă arhitectonică a Cernăuţiului. Lucrările de construcţie s-au desfăşurat în perioada 1907-1908 după proiectul vestiţilor arhitecţi Iulius Bohner şi Iosef Schraiber.
Acest Palat al culturii evreieşti prezintă o combinare a două stiluri: neobarocul şi neoclasicismul. La intrare în parter au fost instalate sculpturile a doi lei din piatră, ei, potrivit concepţiei arhitecţilor, păzesc liniştea vieţii spirituale care domină în acest edificiu. Interiorul Palatului, precum şi faţada, sunt împodobite cu elemente ce simbolizează cultura evreiască. Leii din vestibul, vulturii de pe plafonul sălii mari, porumbeii sunt elemente tradiţionale ale artei poporului iudeu. Ferestrele în formă de arc ale sălii şi împodobite cu ghirlande de flori turnate amintesc de vechiul obicei, potrivit căruia în timpul rugăciunii în sinagogă omul trebuie să vadă cerul. Treptele principale sunt împodobite cu vaze ornamentate cu viţă-de-vie. Aceasta ne duce cu gândul la viţa-de-vie de aur de la intrare în Templul lui Solomon.
Faţada Palatului este expresia arhitectonică a istoriei poporului evreu. La intrare sunt fixate patru sculpturi enorme ale lui Atlas, care ţin în mâini cununi de laur, iar pe umeri – coloanele ionice. Deasupra frontonului este plasată sculptura unei păsări cu aripile întinse, iar ceva mai jos este scoasă în relief steaua lui David.
În acest loc, înainte de construirea Casei naţionale a evreilor, s-a aflat clădirea Şcolii primare evreieşti şi germane, deschise în anul 1860. Ea a fost una dintre primele clădiri de pe piaţă.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com