Cernăuţi: simfonie arhitectonică

6 10 2020 LC site CORABIE 1

Clădirea-corabie

În lume sunt puţine oraşe, care au asemenea clădiri. Cernăuţiul o are: clădirea-corabie sau „das Schiff” a devenit una din cărţile de vizită ale urbei de pe malul Prutului. Ea a apărut şi pe cărţile poştale de la începutul secolului al XX-lea, încă austriece. În germană „das Schiff” înseamnă „corabie”.

„Navigând” în timp mai bine de un secol, clădirea-corabie rămâne una dintre podoabele arhitectonice ale Cernăuţiului, pe care o admiră mai toţi turiştii şi oaspeţii oraşului.

Legenda spune: clădirea-corabie a fost construită de doi fraţi – unul era om de afaceri, iar celălalt – navigator. Când au ieşit la pensie, şi-au ales loc de trai la Cernăuţi. În ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, la intersecţia a două străzi din centrul oraşului a fost ridicată clădirea în formă de corabie. Însă, în realitate, această capodoperă arhitectonică a fost construită pe mijloacele băneşti ale negustorului şi mecenatului Moses Schlefer, iar autorul proiectului a fost arhitectul cernăuţean Elias Papst. Lucrările de construcţie s-au desfăşurat sub conducerea vestitului arhitect Iulius Bohner.

Clădirea-corabie are trei etaje, în loc de catarg serveşte un turn în formă de far. Iar de prora „corabiei” ne aminteşte fântâna arteziană. Apa ţâşneşte din gura capului de leu. În perioada interbelică trecătorii puteau aici să-şi potolească setea. Stihia mării este simbolizată de figurile delfinilor care împodobesc clădirea-corabie.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий