Proaspăt reales în funcţia de primar al oraşului Cernăuţi, Oleksii Kaspruk, s-a apucat cu multă râvnă de treabă. Aflat într-o vizită de lucru la Suceava, primarul oraşului Cernăuţi a declarat că vechea capitală a Bucovinei va candida în 2024 pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Primăria oraşului lucrează deja la elaborarea acestui proiect şi solicită sprijinul Sucevei. O. Kaspruk a avut o întrevedere cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor.
Cei doi oficiali au discutat şi despre susţinerea candidaturii Sucevei, care participă la competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Potrivit spuselor lui Cătălin Nechifor, după ce va fi constituit Consiliul Regional Cernăuţi cu noii deputaţi regionali rezultaţi în urma alegerilor recente, va fi organizată o şedinţă comună cu Consiliul Judeţean Suceava, la care vor participa şi reprezentanţii municipiilor Suceava şi Cernăuţi. În cadrul acestei şedinţe urmează să fie acordat sprijinul reciproc, al regiunii Cernăuţi şi judeţului Suceava, pentru competiţia privind titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 pentru Suceava şi în 2024 pentru Cernăuţi. Demersurile vizând câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană reprezintă mai mult decât o competiţie, fiind vorba, în principal, despre o oportunitate de dezvoltare pentru regiunea întreagă, în condiţiile în care se vor solicita – de la Suceava din partea Guvernului României, iar de la Cernăuţi din partea Guvernului Ucrainei – finanţări pentru modernizarea infrastructurii.
În acelaşi timp aeroporturile internaţionale Suceava şi Cernăuţi, care au fost modernizate în ultima perioadă, trebuie să acţioneze împreună şi nu ca doi competitori, a declarat la Suceava, primarul Cernăuţiului, Oleksii Kaspruk. Într-o conferinţă de presă comună, Oleksii Kaspruk şi Cătălin Nechifor, au anunţat că cele două aeroporturi vor acţiona complementar pentru pasagerii din această zonă. La Aeroportul din Suceava s-au făcut renovări cu închiderea totală a aeroportului, în principal cu banii europeni. La Cernăuţi
s-au făcut investiţii de modernizare şi extindere, pe bucăţi, a explicat primarul O. Kaspruk, cu banii pe care bugetul local i-a avut la dispoziţie. Acum se are în vedere reluarea curselor externe, în afara spaţiului sovietic. Cele dinainte funcţionează, dar fără un program anume. Au fost şi sunt curse către Minsk, Polonia, dar şi către Tel Aviv. De asemenea şi Cătălin Nechifor a declarat că cele două aeroporturi nu trebuie să fie concurente, şi mai mult acestea trebuie să acţioneze şi ca parteneri. “Trăim aici într-o regiune cu un istoric important în spate, într-un context geopolitic mai puţin simplu, şi cred că de asta e nevoie să acţionăm împreună ca parteneri, şi vreau să salut poziţia domnului primar din Cernăuţi în acest sens. Avem în vedere ca Suceava şi Cernăuţi să nu devină două aeroporturi concurenţiale”, a spus Cătălin Nechifor.
A rămas cert că această primă întâlnire între primarul Cernăuţiului şi şeful Administraţiei Judeţene de la Suceava, precum şi între directorii de la Aeroporturile din Cernăuţi şi Suceava s-au întâlnit şi vor pune în aplicare o strategie comună pentru ca drumurile Cernăuţi-Suceava şi retur, să poată avea şi alternativă aeriană, în afară de cele rutiere şi feroviare. Pe de altă parte, “foarte mulţi cetăţeni din România vizitează regiunea Cernăuţi. Ei pot să se folosească de această posibilitate. Mai ales dacă sunt mai multe legături din Suceava ori Cernăuţi către alte destinaţii sau invers”, a explicat O. Kaspruk. De asemenea, el a mai spus că Cernăuţiul se află în negocieri cu firme care să opereze spre diferite destinaţii şi că urmează să fie iniţiate discuţii pentru curse directe din Cernăuţi spre Italia, Spania şi Portugalia, pentru că sunt foarte mulţi locuitori din regiune care lucrează în aceste ţări. Cele două aeroporturi vor lua în calcul şi deschiderea de birouri pentru achiziţia de bilete.