Zilele acestea a telefonat la redacție un gospodar din satul Ostrița, raionul Herța, care s-a arătat indignat de faptul că întreține tăurași și când s-a adresat serviciilor respective ca să obțină pentru ei subvenție de stat, i s-a spus că o astfel de lege nu există. „Am citit în ziarul Dvs. că statul îi încurajează pe oamenii care cresc animale, plătindu-le anumite sume de bani. După reproșul pe care l-am primit, aș vrea să aflu care-i adevărul”.
Înțelegem nedumerirea gospodarului din Ostrița, spunându-i de la bun început că o astfel de lege există. Este vorba de normele prevăzute în cadrul îndeplinirii articolului 32 al Legii Ucrainei „Cu privire la Bugetul de stat al Ucrainei pe anul 2018” și de Hotărârea Cabinetului de Miniștri al Ucrainei din 7 februarie 2018 nr. 107 „Cu privire la aprobarea Ordinii de folosire a mijloacelor bănești, prevăzute în Bugetul de stat pentru susținerea sectorului zootehnic”.
Iată subvențiile accesibile subiecților economici în anul curent:
* subvenția specială din buget pentru întreținerea vacilor pentru lapte;
* pentru lapte și carne și pentru carne;
* subvenția specială din buget pentru creșterea tineretului bovin, care s-a născut în gospodăria persoanelor fizice.
În primul caz dotația pentru întreținerea vacilor se acordă de două ori pe an subiecților economici, care sunt persoane juridice – la 1 ianuarie și la 1 iulie, câte 750 grivne pentru fiecare vacă. Deci, persoana juridică (adică firma, gospodăria agricolă) primește pe an câte 1.500 grivne pentru fiecare vacă. Și tor de două ori pe an până la 1 aprilie și până la 1 octombrie persoanele juridice urmează să înainteze către Ministerul Politicii Agrare și Alimentației documentele respective. Numărul de animale ale acestora sunt înregistrate în Registrul unic de stat pentru animale.
Subvențiile pentru tineretul bovin se acordă persoanelor fizice care au înregistrat tineretul bovin până la vârsta de 13 luni, născut în gospodăriile acestora anul curent. Subvențiile se plătesc o dată la fiecare patru luni de întreținere, în dependență de vârsta animalelor:
* pentru creșterea tăurașilor de la o lună și până la cinci luni – câte 300 grivne pentru un animal;
* pentru creșterea tăurașilor de la cinci și până la nouă luni – câte 700 grivne pentru un animal;
* pentru creșterea tăurașilor de la nouă și până la treisprezece luni – câte 1.500 grivne pentru un animal.
Suma totală a subvenției nu trebuie să depășească 2.500 grivne pentu un animal.
Pentru a obține subvențiile pentru întreținerea tăurașilor persoanele fizice, adică sătenii, sunt obligați să prezinte la consiliile locale copiile documentelor necesare și îndeosebi a pașapoartelor animalelor. Aceste acte se depun de trei ori pe an – până la 1 mai, până la 1 septembrie și până la 1 decembrie. Proprietarul bovinelor pentru identificarea și înregistrarea lor trebuie să se adreseze Serviciului de medicină veterinară la locul de trai.
Ne-am adresat doamnei Irina Aluchi, specialistă la Direcția pentru dezvoltare agroindustrială din cadrul Administrației Raionale de Stat Herța, ca să ne explice situația din raion în această privință:
– Sătenii, pentru creșterea tineretului bovin la ei în gospodărie, urmează să primească subvenții din partea statului, iar pentru aceasta urmează să depună la consiliile locale documentele necesare. Deoarece până la 1 mai în nici un sat din raionul Herța nu s-a făcut acest lucru, firește nimeni nu a primit nici un fel de subvenții de la stat. Acum gospodarii urmează să facă acest lucru până la 1 septembrie: să depună la primării copiile pașaportului individual, al codului deschis în Banca „PrivatBank” și al pașaportului pentru tăurași, unde neapărat se indică datele despre mama acestora – vacile care i-au născut și sunt trecute în registru. Datele de la primărie se expediază la Cernăuți, iar de la Cernăuți – la Kiev și dacă documentele sunt în regulă, gospodarilor li se vor transfera pe conturile din bancă sumele respective. Următoarea dată de prezentare a documentelor este 1 decembrie, a accentuat doamna Irina Aluchi.