Cine doreşte să facă ceva, caută posibilităţi…

Screenshot_1

Satul Tărăsăuţi, raionul Noua Suliţă, este una dintre cele mai frumoase şi bogate localităţi din regiune. Chiar pe drumul central, înconjurat de case arătoase, cu etaj, ale gospodarilor, se află clădirea, cu geamuri triste, a Casei de cultură. Uşa ei nu este deschisă ani la rând, căci clă­ direa se află în stare avariată. E ceva paradoxal pentru o localitate atât de pitorească. Am aflat că pentru dărâ­ marea acestei clădiri e nevoie de bani, iar ei lipsesc. De asemenea, sume solide simt necesare şi pentru proiectul noului edificiu, dar pentru construirea lui — cu atât mai mult.

Norocul Tărăsăuţiului e că o are pe doamna Natalia Andrieş. Titulara diplomei de studii superioare muzicale, obţinute la Chişinău, revenind la baştină, a activat un timp la şcoală, iar din anul 2007 îndeplineşte funcţia de director al Casei de cultură. Fără a dispune de iui edificiu spa­ ţios şi cu condiţii normale, doamna Natalia a pus activitatea culturală pe roate. Ea a creat cinci colective vocale şi coregrafice, care evoluează permanent în faţa consătenilor, pe scena raională şi regională, participă la concursuri şi festivaluri.

— La începutul acestui an de învăţământ, mi s-au adresat părinţii elevilor din clasa întâi, povesteşte doamna Natalia. Mi-au propus să-i învăţ să cânte şi să danseze. Astfel a fost creat ansamblul „Veselia”. Micii artişti amatori deja au evoluat la Festivalul colindelor din centrul raional. Din cel de al doilea colectiv, „Mugureii”, fac parte elevii claselor a IV-V-a. Apoi urmează ansamblul vocal-coregrafic „Ochişelele”, la care participă elevii din clasa a VIea. Elevii din clasele superioare cu talent muzical formează ansamblul vocal-coregrafic „Aura”. Iar în baza corului bisericesc am reuşit să creez ansamblul etnografic „Datina”, acompaniat de acordeonistul Serghei Pascali.

Recentele evoluări ale artiştilor amatori din Tărăsăuţi au avut loc în timpul sărbătorilor de iarnă la Complexul turistic „Valea însorită” din Boian în faţa oaspeţilor din diferite regiuni ale Ucrainei şi la sărbă­toarea tradiţională „întâlniri de Crăciun” de la Casa raională de cultură din Noua Suliţă.

Natalia Andrieş este considerată mesagerul cântecului popular româ­ nesc în raionul Noua Suliţă. Prin maniera interpretativă firească pentru muzica populară, vocea deosebită, Natalia Andrieş s-a afirmat şi în Moldova, şi în România. La imprimarea cântecelor şi melodiilor pentru colectivele de artişti amatori şi a celor din repertoriul său, conducă­ toarea artistică şi solista Natalia Andrieş este ajutată de specialistul Lucian Colac din Costiceni. Vom preciza că Natalia Andrieş este solista Ansamblului de muzică populară „Mugurel” de la Casa de cultură din Noua Suliţă, condus de Alexandru Demcişin.

Pedagog cu suflet mare, solistă cu har şi cu o ţinută scenică irepro­ şabilă, Natalia Andrieş are un suflet larg, sincer ca şi cântecul popular românesc.

Vasile Carlașciuc

Добавить комментарий