Portal turistic discoverukraine.com.ua a realizat zilele trecute un top 5 al celor mai frumoase și neobișnuite clădiri ce găzduiesc primările orășenești din Ucraina. În clasament a fost inclusă și clădirea Primăriei din Cernăuți.
„Clădirea Primăriei din Cernăuți este una dintre cele mai frumoase instituții publice din Ucraina. În fiecare zi pe înaltul turn al edificiului urcă un trompetist care intonează sunetele cunoscutului cântec „Maricika”, scrie sursa citată.
În top de asemenea au fost incluse clădirile primărilor din Drogobîci, Sneatin, Lviv și Buceaci.
Problema pentru construcția primăriei Cernăuți s-a pus imediat după ce orașul a intrat în componenta Imperiului Austro Ungar. La 29 mai 1786 conducerea municipiului nu avea un sediu permanent și din neputința aceasta orașul se conducea din clădiri închiriate. Abia în anul 1825 a fost înaintată o ordonanță de urgență pentru a construi clădirea primăriei la periferia orașului. Împotriva acestei idei a fost Adolf Marin. A durat 18 ani de hârțogării pentru a lua decizia construirii primăriei în centrul orașului și nu la periferia lui. Marin a susținut că Cernăuți se dezvolta la sud, iar primăria ar trebui să fie în centrul orașului și anume în Piață. În 1830, inginerul regional a sprijinit comitetul comunitar, condus de Andreas Kluge, pentru găsirea celei mai potrivite zone pentru construcție. Pe 14 martie 1841, magistratul din Cernăuți a confirmat contractul dintre Christoph von Petrovich și magistrați privind proprietatea asupra terenului cu numărul 288.