Săptămâna trecută, la Biblioteca orășenească publică „Maksym Rylski” din Irpin, regiunea Kiev, a avut loc cea de a cincea Conferință științifico-practică „Mitropolitul Petru Movilă: Pagini puțin cunoscute ale vieții”. În cadrul conferinței a fost lansată culegerea cu materialele ediției precedente a Conferinței „Mitropolitul Petru Movilă: pagini puțin cunoscute ale vieții” și prezentat proiectul filmului documentar cu această denumire. Culegerea este prevăzută pentru un cerc larg de cititori – colaboratori științifici, profesori și studenți ai instituțiilor de învățământ superior, etnografi, precum și pentru toți acei care se interesează de istoria Ucrainei.
Coorganizatorii conferinței sunt Institutul de cercetări științifice a căzăcimii din cadrul Institutului de Istorie a Ucrainei al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, Ambasada Republicii Moldova în Ucraina, Universitatea internațională liberă pentru dezvoltarea omului „Ucraina”, Societatea pentru cultura românească în Ucraina „Petru Movilă”, Uniunea Ucrainenilor și Uniunea Cazacilor din România. Conferința s-a desfășurat cu susținerea Secției Cultură, Naționalități și Religie a Consiliului Orășenesc Irpin. Moderatorul conferinței a fost doctorul în științe pedagogice, profesorul Iurii Melniciuk, directorul Centrului științific și de educație patriotică a tineretului de la Universitatea Internațională pentru Dezvoltarea Omului „Ucraina”, membru al Uniunii Naționale a Etnografilor din Ucraina.
La conferința online au participat circa 50 de persoane. La Irpin au sosit cunoscuți oameni de știință, literatori, profesori și activiști publici din Ucraina. Deoarece Petru Movilă a avut rădăcini românești, viața şi activitatea lui prezintă interese și pentru cercetătorii din România. La conferință a luat cuvântul în regim online doctorul în filologie, șefa Catedrei de limba și literatura ucraineană de la Facultatea de limbi străine a Universității din București, Elena Bilovaru, și parohul Bisericii Sfântul Ilie, Mihai Cobziuc.
Mihail și Vladimir Acatrini din regiunea Cernăuți, participanți și la ediția precedentă a Conferinței, au prezentat comunicarea „Moise Movilă: pagini puțin cunoscute ale vieții”.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com