În perioada 26 februarie – 1 martie în sălile de conferinţe – Mozart, Chopin, Vivaldi – ale complexului Congress Hall Palas din Iaşi, a avut loc cea de a XXV-a ediţie a Congresului Internaţional al Universităţii “Apollonia”.
Cei peste 250 de invitaţi, din şapte ţări, anume din Italia, Germania, Israel, Ucraina, Republica Moldova, S.U.A., precum şi un grup de specialişti de la Artuklu University din Turcia, dar şi din 9 centre universitare din România au susţinut un număr important de comunicări, unele dintre ele deosebit de valoroase.
Menţionăm, de asemenea, că această manifestare ştiinţifică şi academică de anvergură, organizată de Universitatea „Apollonia” din Iaşi şi de Academia Oamenilor de Ştiinţă, s-a desfăşurat sub genericul “Pregătim viitorul promovând excelenţa”.
În cele patru secţiuni ale Congresului au fost dezbătute diverse teme, cum sunt “Comunicare artistică şi mediatică în contextul globalizării”, “Limbă şi cultură: umanism, ştiinţă, ecologie”, “Repere în medicina avansată”, “Dreptate socială şi politici academice”.
Profesorul universitar Constantin Gh. Marinescu, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, unul dintre coordonatorii „secţiunii care a adus cei mai mulţi academicieni la Iaşi”, a menţionat printre altele că “acest Congres reprezintă o încoronare a preocupărilor ştiinţifice pe care le dezvoltă Universitatea Apollonia”, o universitate mică dar ambiţioasă, pe teme extrem de actuale, pluridisciplinare. Tot el a menţionat că la lucrările Congresului participă oameni extrem de valoroşi, din ţară dar şi din străinătate, că există o colaborare de invidiat a “Apolloniei” cu universităţile şi Academia de Ştiinţe de la Chişinău, că au fost stabilite multe teme de cercetare în comun, pentru “spiritualizarea graniţelor, vorba lui Titulescu, pentru a da substanţă Convergenţei spirituale Iaşi – Chişinău”.
Un loc aparte în cadrul secţiunii „Comunicare şi relaţii publice” (Comunicarea artistică şi mediatică în contextual globalizării) a revenit Forumului jurnalistic, în cadrul căruia s-a vorbit despre „Importanţa revistelor de cultură în reconsolidarea identităţii naţionale”, mai ales în actualul context european, din ce în ce mai complex şi complicat.
Cu acest prilej la Congres a participat un număr important de scriitori, conducători de reviste literare şi de cultură din România, din rândul cărora amintim pe Casian Maria Spiridon (“Convorbiri literare”, Iaşi), Gellu Dorian (“Hiperion”, Botoşani), Adian alui Gheorghe (“Conta”, Piatra Neamţ), Alexandru Ovidiu Vântilă (“Bucovina literară”, Suceava), Nicolae Panaite (“Cronica veche”, Iaşi), Nicolae Băciuţ (“Vatra veche”, Târgu Mureş), George Vulturescu (“Poesis”, Satu Mare), Liviu Papuc (“Revista Română”, Iaşi), conf. univ. dr. Lia Faur (“Arca”, Arad), Paul Gorban (“zonaliterară”, Iaşi), Sterian Vicol (“Porto-Franco”, Galaţi) ş. a.
Un viu interes au trezit conferinţele susţinute de academicienii Eugen Simion (despre existenţialismul românesc), Nicolae Dabija şi Vasile Tărâţeanu (despre păstrarea identităţii naţionale prin limbă şi cultură), Solomon Marcus (“Cât de greu este să fii OM”), publicistul Stelian Tănase (despre comunismul românesc) ş.a.
Pe 1 martie în aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” a fost sărbătorit la împlinirea vârstei de 90 de ani academicianul Solomon Marcus, ilustru savant, matematician şi scriitor deopotrivă, care „a introdus noţiunea de matematică lingvistică”.
(Cor. nostru)
În imagine: Vasile Tărâțeanu, Nicolae Dabija, membri de onoare ai Academiei Române și poetul Adi Cristi, redactor-șef al cotidianului ieșean ”24 ore”.