Liderii UE la Bruxelles vor susține recomandarea Comisiei Europene de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.
Acest lucru este atestat în ultimul proiect de concluzii al summit-ului UE, de care a luat cunoştinţă publicația Euractiv, scrie publicaţia ucraineană „Evropeiska pravda”. „Consiliul European a decis să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată”, se arată în proiectul de decizie al liderilor UE, care se vor reuni la summit-ul de la Bruxelles din 23-24 iunie. Liderii UE vor decide următorii pași pentru aderarea țărilor după ce toate condițiile stabilite de Comisia Europeană vor fi îndeplinite pe deplin, se menţionează în proiectul de decizie.
Primul raport de evaluare privind respectarea de către Ucraina a condițiilor este așteptat ca parte a analizei periodice, efectuate de Comisia Europeană pentru extindere până la sfârșitul acestui an.
În ceea ce privește Georgia, formularea summit-ului UE va fi următoarea: „Consiliul European este pregătit să acorde Georgiei statutul de țară candidată după ce se va ține cont de prioritățile indicate în concluziile Comisiei privind cererea de aderare a Georgiei”.
„Progresul fiecărei țări pe calea spre Uniunea Europeană va depinde de propriul merit în îndeplinirea criteriilor de la Copenhaga, inclusiv de capacitatea UE de a accepta noi membri”, se mai arată în proiectul de concluzii.
Această formulare sugerează că UE nu intenționează să unească Ucraina și Moldova într-un singur pachet, așa cum sa făcut cu Macedonia de Nord și Albania.
Mai mulți diplomați UE au spus că, după câteva zile de discuții interne în UE, nu a existat nicio țară dintre cele 27 de state membre ale UE care să se opună acordării statutului de candidat Ucrainei. La 17 iunie, Comisia Europeană și-a dat publicității concluziile privind ofertele UE pentru Ucraina, Moldova și Georgia, recomandând ca primilor două să li se acorde statutul de candidat. În același timp, au fost prescrise șapte cerințe pentru Ucraina în UE, pe care trebuie să le îndeplinească pentru a nu-și pierde noul statut și a trece la următoarea etapă a procedurii.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberi.com