Consiliul Regional Cernăuți anunță cu profundă durere despre decesul lui Gheorghe Berezovschi, Erou al Ucrainei.
„Gheorghe Berezovschi s-a născut la 6 februarie 1935 în satul bucovinean Corcești. Viața sa a fost un exemplu de adevărată slujire comunității și patriei sale. Timp de mulți ani, el a fost o personalitate publică activă, deputat al Consiliului Regional Cernăuți în cinci legislaturi, precum și deputat în consilii sătești și raionale.
Pentru activitatea sa fructuoasă în diferite domenii ale vieții, precum și pentru contribuția sa semnificativă la dezvoltarea ținutului natal, Gheorghe Berezovschi a primit înalte premii de stat și locale. Filozofia sa de viață și dorința de a ajuta oamenii au lăsat un semn luminos și o recunoștință profundă în inimile multora.
Consiliul Regional Cernăuți exprimă sincere condoleanțe familiei, rudelor și prietenilor lui Gheorghe Berezovschi. Fie ca amintirea sa luminoasă să rămână pentru totdeauna în inimile noastre și Atotputernicul să-i dea pacea veșnică”, se menționează în comunicatul postat pe contul de Facebook al Consiliului Regional Cernăuți.
***
În decursul anilor „Libertatea Cuvântului” a scris despre faptele bune ale directorului Cooperativei agricole de construcţie „Kolos” din Storojineţ, Gheorghe Berezovschi. Iată una din aceste informații: „Constructorii lui Berezovschi”, aşa sunt numiţi membrii Cooperativei „Kolos”, au ridicat importante edificii şi obiective sociale, de infrastructură în satele regiunii, ba chiar şi în Cernăuţi. Ei întotdeauna au salvat situaţia, când pe şantiere ea se complica. Colectivul condus de Gheorghe Berezovschi a construit şcoli şi spitale, precum şi biserici, monumente întru comemorarea românilor din ţinut, deportaţi de regimul totalitar. Gheorghe Berezovschi este omul care pune mai presus de toate interesul comun. Este un om de o modestie proverbială şi steluţa de Erou, prinsă de reverul hainei, accentuează şi mai mult această aleasă calitate umană”.
Anume lui Gheorghe Berezovschi i s-a încredințat finalizarea construcției noii clădiri a Liceului din Crasna. Iar în curtea bisericii de acolo a fost ridicat un monument întru veșnica pomenire a localnicilor duși de slujitorii regimului totalitar sovietic în Siberia. În munții din vecinătatea Crasnei a fost construit un sanatoriu, cu care el, Gheorghe Berezovschi, se mândrea foarte mult. Această constatare este confirmată de o altă informație din șpalturile „Libertății Cuvântului”: „Un bazin minunat a fost dat în exploatare în raionul Storojineţ. Este meritul lui Gheorghe Berezovschi, Erou al Ucrainei, constructor emerit al Ucrainei. El a transmis bazinul în proprietatea Mănăstirii de măicuţe din Pătrăuţii de Sus. Bazinul cu apă curativă (ea conţine mai toate elementele Tăbliței lui Mendeleev) a fost construit la o margine a orăşelului Crasna. Localnicii cred că această apă poate fi folosită pentru tratarea mai multor boli. În bazin apa se adună din trei izvoare, distanţa dintre ele fiind de câţiva kilometri. Lângă bazin va fi construită o nouă biserică. Deci, oamenii vor avea posibilitate să se trateze şi fizic, şi spiritual”.
Recitind aceste rânduri, îl pomenim cu cuvinte bune pe cel care a fost Gheorghe Berezovschi. A fost un om neordinar, iar faptele lui sunt pe placul lui Dumnezeu. Și noi, ziariștii, suntem profund întristați de trecerea la cele veșnice a lui Gheorghe Berezovschi. Cale lină spre ceruri, iar Bunul Dumnezeu să-l aibă în dreapta Sa.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com