COVID-19 poate deveni o boală sezonieră

0304_n13_covid_19_coronavirus_graphic_generic_file

Este probabil ca maladia infecţioasă COVID-19 să revină în lunile următoare sub forma unor cicluri sezoniere, a prevenit miercuri un expert american, care a subliniat nevoia urgentă de a descoperi un vaccin şi tratamente eficiente, informează AFP.

Anthony Fauci, directorul Institutului naţional de boli infecţioase, a dezvăluit în timpul conferinţei de presă care este organizată zilnic de grupul operativ de lucru de la Casa Albă că noul coronavirus începe să se răspîndească în ţările din emisfera sudică, unde iarna va sosi în curînd.

“Dacă aceste ţări se vor confrunta cu o epidemie importantă, va fi indispensabil ca noi să fim pregătiţi pentru a face faţă unui al doilea ciclu”, a avertizat expertul american. “Acest aspect face să devină şi mai importantă necesitatea de a dezvolta un vaccin, de a îl testa rapid şi de a face în aşa fel încît el să fie pregătit şi disponibil pentru următorul ciclu”, a adăugat Anthony Fauci.

Două studii clinice sînt în curs de desfăşurare în China şi în Statele Unite pentru vaccinuri care nu vor putea să ajungă pe piaţă decît abia peste un an sau un an şi jumătate. Sunt studiate şi diverse tratamente — ce constau în combinaţii de noi medicamente şi altele deja existente, precum antimalaricele clorochină şi hidroxiclorochină.

Anthony Fauci a lăsat să se înţeleagă că maladia COVID-19 se manifestă mai virulent pe vreme rece decît într-un climat cald şi umed, consolidînd astfel ipoteza lansată de un studiu preliminar realizat în China.

Acest lucru s-ar explica prin faptul că virusul prezent în picăturile de salivă sau excreţiile nazale expectorate de pacienţii cu SARS-CoV-2 rezistă mai mult timp în aer liber pe timp de vreme rece şi că sistemul imunitar este de obicei mai slăbit pe durata iernii.

O altă explicaţie potenţială: noul coronavirus se degradează mai repede atunci cînd ajunge pe suprafeţe calde, întrucît stratul de grăsime protectoare ce îl acoperă se usucă mai rapid.

Ratele de infectare reduse nu sînt însă sinonime cu eradicarea virusului. Aproape 2.500 cazuri de coronavirus au fost confirmate în Australia, unde au fost înregistrate şi opt decese.

Добавить комментарий