Cozi interminabile la înscrierea în grădiniţe

1379419354_0130.1000x800

1379419354_0130.1000x800Întreţinerea unui copil într-o grădiniţă publică costă lunar între 200-300 de grivne. În cele particulare această sumă ajunge la 2.000 de grivne. În prezent regiunea Cernăuţi este lider pe ţară la capitolul cozilor de preşcolari care vor să frecventeze o grădiniţă, astfel că sute de copii rămân acasă în îngrijirea rudelor până să meargă la şcoală.

Părinţii sunt şocaţi de situaţie şi de faptul că sistemul modern de înscriere în grădiniţe prin calculator este până la urmă ineficient pentru că locurile disponibile sunt limitate. Colac peste pupăză, recent Ministerul Învăţământului a introdus şi unele modificări în achitarea taxelor pentru alimentaţia copiilor. Astfel, părinţii de la oraş vor trebui să achite 60 la sută din valoarea meniului zilnic al copiilor, în timp ce la sate acest indice este de 40 la sută.
O practică frecventă în instituţiile preşcolare este şi contribuţiile financiare voluntare ale părinţilor şi acest fenomen are o largă răspândire în toată regiunea. Astfel, părinţii sunt forţaţi să adere la asociaţii părinteşti şi să contribuie cu sume stabilite de bani. Potrivit datelor neoficiale, în unele grădiniţe, aceste sume lunar constituie mai multe sute de grivne. Chiar dacă reprezentanţii organelor de drept spun că acţiunile conducerii instituţiilor preşcolare prin care părinţii sunt forţaţi să facă aşa-numitele contribuţii de bani “voluntare”, sunt inadmisibile, această practică a prins rădăcini adânci şi se aplică cu acordul tacit al autorităţilor locale care acuză lipsa banilor în bugete.
Cernăuţeana Alina Semenovici spune că are doi copii la grădiniţă şi uneori îi vine să-şi ia lumea-n cap când vede atâta nedreptate şi lăcomie. Lunar achită 300 de grivne pentru aflarea copiilor săi în grădiniţă. Pe lângă aceasta e nevoită să plătească pentru fiecare copil câte 30 de grivne pentru cabinet şi alte 30 de grivne pentru alte cheltuieli. Pe lângă aceasta, în fiecare lună la grădiniţă vine teatrul de copii şi părinţii sunt obligaţi să mai plătească în jur de 40 de grivne. În plus, mai vin şi diferite sărbători unde părinţii trebuie să cumpere cadouri pentru educatori. Cu alte cuvinte, spune doamna Alina, aflarea copiilor la grădiniţă, devine un adevărat coşmar pentru părinţi.
Cozile mari la înscrierea în grădiniţe au dat naştere şi altui fenomen numit corupţie. Mulţi părinţi spun că pentru înscrierea copiilor, oficialii de la învăţământ revendică spagă. Uneori aceasta ajunge la 500 de dolari SUA. Însă, bieţii părinţi nu au de ales. Grădiniţele particulare sunt mai scumpe – în jur de 2.000 grivne pe lună, 550 dintre care sunt destinaţi alimentaţiei copiilor. Însă, aceste grădiniţe nu sunt pe buzunarul oricărui părinte.
Potrivit spuselor reprezentanţilor organizaţiilor de drept, aderarea la asociaţii părinteşti şi plata contribuţiilor nu sunt obligatorii şi nimeni nu îi poate forţa pe părinţi să contribuie la aceste fonduri. Organelor de drept le este foarte dificil să combată acest fenomen al contribuţiei ilegale de bani în instituţiile preşcolare, fără implicarea părinţilor, care, temându-se de o atitudine proastă faţă de copiii lor, preferă să tacă şi să plătească toate contribuţiile la fondurile de caritate ale grădiniţei.
Instituţiile preşcolare publice sunt finanţate din Bugetul local, însă aceste mijloace nu sunt suficiente pentru a acoperi toate necesităţile grădiniţelor. Astfel, sărăcia naşte corupţie şi copiii noştri sunt obişnuiţi cu acest fenomen chiar din primii ani de viaţă. Organele de drept îndeamnă părinţii să coopereze cu ei şi să nu ezite să le contacteze prin intermediul liniilor fierbinţi deschise în acest scop.

Добавить комментарий