La 19 decembrie, în mai multe localități din Ucraina, inclusiv în regiunea Cernăuți, este prăznuit pe stil vechi Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni. Vom menționa că în această perioadă de trecere la calendarul bisericesc pe stil nou, a crescut numărul ortodocșilor care au sărbătorit Ziua Sfântului Nicolae la 6 decembrie, adică pe stil nou. Cu excepția localităților din fostul raion Herța, care tradițional țin sărbătorile creștine pe stil nou, în celelalte sate românești din regiune continuă să fie respectat calendarul bisericesc pe stil vechi. Oricum, praznicul Sfântului Nicolae își păstrează farmecul său deosebit.
Nicolae este sfântul care aduce iarna și stă la masă cu Părintele Ceresc. Puțini sfinți au fost atât de iubiți și puțini sunt atât de importanți și în prezent. Despre Sfântul Nicolae se spune că, ajuns arhiepiscop, se îngrijea şi de sufletele, dar şi de nevoile trupeşti ale locuitorilor din Myra. Umbla neştiut prin cetate şi le dăruia cele necesare pe furiş.
Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre, nu se puteau căsători şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi. Legenda spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ cu bani, care a căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. De aici provine obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghete.
De aceea, ziua Sfântului Nicolae se mai numea, în unele părți, Crăciunul Copiilor. Seara, în ajun, copiii îşi curăţă ghetele, în care vor primi daruri mărunte: ciocolată, bomboane, fructe de iarnă (portocale, mandarine, curmale şi smochine), uneori haine şi jucării. Darurile mult visate, mai costisitoare, le vor fi date de Crăciun, sub pom, în seara de 24 decembrie.
Sărbătoarea din 6 decembrie (19 decembrie) prefigura victoria binelui asupra răului, a luminii asupra întunericului. În comparație cu alți sfinți creștini, Moș Nicolae are mare trecere pe lângă Dumnezeu: când se deschide cerul la miezul nopții de Crăciun, el ar fi văzut stând la masa împărătească chiar lângă Dumnezeu, spun legendele din Moldova și Bucovina.
În Ucraina, cuprinsă de război, Sfântul Nicolae mai are și misiunea de a alina și bucura copiii care au suferit în urma acestor ostilități. Înțeleg aceasta și voluntarii, care organizează „întâlnirile Sfântului Nicolae cu micuții oropsiți de soartă”. La Harkiv, bunăoară, de mai mulți ani este realizat Proiectul „Renii Sfântului Nicolae”. Până în anul 2022, când a început invazia la scară largă, în ziua Sfântului Nicolae oamenii de binefacere, participanți la acest proiect, se deplasau în localitățile din regiunile Donețk și Lugansk, situate în apropierea liniei frontului, dăruindu-le copiilor cadouri. Odată cu începutul războiului la scară largă, geografia Proiectului „Renii Sfântului Nicolae” în unele locuri s-a extins, iar în altele s-a redus. Anul acesta organizatorii Proiectului „Renii Sfântului Nicolae” au primit mai mult de 2 mii de scrisori de la copii, adresate Sfântului Nicolae. Pentru a îndeplini unele dorințe ale copiilor războiului, „asistenții” Sfântului Nicolae s-au deplasat chiar la 5-10 kilometri de linia frontului.
În toate regiunile țării funcționează renumita „poștă” a Sfântului Nicolae. Sunt cutremurătoare răvașele adresate „Moșului făcător de minuni” din partea nu numai a copiilor orfani. O fetiță de opt ani din regiunea Kiev, Ludmila Kuț, a pus în plic și fotografia sa, făcută pe ruinele școlii unde a început să învețe. Fetița i-a cerut Sfântului Nicolae o nouă școală pentru copiii din localitate. Mesajul neobișnuit al Ludmilei a ajuns și în birourile marilor demnitari și, într-adevăr, s-a decis construirea noii școli.
Minunile pe care le cer copiii de la Sfântul Nicolae, sunt făcute cu mâinile oamenilor neindiferenți și binevoitori, luminați de raza credinței cele adevărate.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com