Este vorba de doamna Eleonora Schipor, care la 6 februarie și-a sărbătorit ziua de naștere. S-a născut și locuiește în Pătrăuții de Jos, având unul și același loc de muncă – Liceul (până nu demult Școala medie) din Cupca. Făcându-și studiile la Facultatea de Limbi Străine de la Universitatea din Cernăuți, s-a pasionat de cuvântul scris și facultativ a frecventat cercul de jurnalistică, unde lecțiile erau ținute de cunoscuți ziariști la acea oră de la mediile regionale. Și tot mai des numele studentei Eleonora Schipor apărea în șpalturile „Zorilor Bucovinei”. Încadrându-se în munca pedagogică la Cupca, ea a devenit și corespondentă netitulară activă a „Zorilor Bucovinei”, a ziarelor raionale din Storojineț și Hliboca. A semnat diverse materiale și în „Libertatea Cuvântului”, „Concordia”, „Gazeta de Herța”. Această pasiune față de cuvântul scris se străduiește să le transmită și discipolilor săi – membrilor Cercului literar „Lămâița” de la școala din Cupca.
Procesul de renaștere națională, început în anii nouăzeci, a lărgit cercul preocupării doamnei Eleonora Schipor. Ea s-a încadrat în activitatea societăților național-culturale românești, a scos de sub timar mai multe cărți, publică des și în România. Este ponderabilă contribuția ei la propagarea creației poetului martir Ilie Motrescu din Crasna.
Unul dintre îndrumătorii în ale ziaristicii i-a fost Vasile Hlopin de la Voloca, pe când îndeplinea funcțiile de corespondent special al ziarului „Zorile Bucovinei”. El a pregătit pentru tipar multe articole din viața școlii, semnate de tânăra specialistă Eleonora Schipor. În ultimii ani ai vieții Vasile Hlopin i-a încredințat Eleonorei Schipor poeziile scrise de el. Recunoscătoarea discipolă a avut grijă ca ele să apară într-o plachetă, lucru pe care n-a reușit să-l realizeze în timpul zbuciumatei sale vieți Vasile Hlopin, cunoscut cu pseudonimul literar Vasile Izvorean-Cernăuțeanul.
În prezent doamna Eleonora Schipor întreține legături cu mulți oameni de cultură din România, a contribuit la crearea Muzeului satului Cupca, participă activ la viața spirituală a românilor din regiune și din satul său natal Pătrăuții de Jos.
La felicitările pe care le-a primit astăzi de la colegii de serviciu, de la bunii săi prieteni și cunoscuți, de la elevi și părinții lor, adăugăm și noi, cei de la publicația online „Libertatea Cuvântului”, o urare sinceră: să aveți sănătate și inspirație permanentă, să aveți bucurii în urma faptelor bune pe care le faceți întru prosperarea conaționalilor noștri. La mulți ani și toți fericiți!
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com