În după amiaza zilei de 27 aprilie, la Palatul Național al Românilor din Cernăuți a avut loc un eveniment cultural deosebit – inaugurarea expoziției a doi artiști plastici – Andrei Jitaru din Mălinești, CT Noua Suliță, și Leonid Popescu din Chișinău. Pe acești doi maeștri ai penelului îi leagă tinerețea petrecută în capitala Moldovei, anii de studenție care stau la baza unei prietenii adevărate. Leonid Popescu s-a afirmat ca iconograf și grafician, precum și ca scriitor – până în prezent a scos de sub tipar cinci romane, cel mai apreciat fiind „Tragedia pozitivă”. El este realist în ceea ce pictează și în ceea ce scrie, fiindcă romanele sale se bazează pe documente. Tema principală pe care Leonid Popescu o abordează cu ajutorul cuvântului artistic este cea a deportărilor – tragedia basarabenilor sub regimul totalitar sovietic. De altfel, aceasta și este tema care stă la baza tablourilor lui Andrei Jitaru, pictate în stil impresionist. Prin aceasta și se deosebesc acești doi pictori prieteni.
După anii de studenție drumurile lor s-au despărțit. Andrei Jitaru a revenit la baștină – în Mălinești, unde o avea pe mama bolnavă. Își asigură existența materială din mica gospodărie pe care o are, iar în timpul liber pictează. Lucrările lui sunt foarte complicate, dar profunde. El pictează sufletul omenesc și în pânzele sale prezintă o panoramă a tragediei neamului nostru românesc. Așa a declarat pictorul din Mălinești la prima sa expoziție personală de la Cernăuți, care a avut loc cu ani în urmă. Originalitatea acestor lucrări a fost o descoperire pentru alți maeștri ai penelului din Bucovina.
–Ca pictor, Andrei Jitaru este foarte profund, în baza unui tablou al său se poate scrie o bună parte de roman, a declarat Leonid Popescu, cel care l-a încurajat de Andrei Jitaru să-și expusă împreună tablourile la Palatul Național al Românilor din Cernăuți. Andrei Jitaru este „Picasso” al Bucovinei.
La inaugurarea expoziției, mediator al căreia a fost Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română din Bucovina „Mihai Eminescu”, și-au exprimat impresiile Consulul General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, primarul CT Noua Suliță, Maria Nicorici, starostele de Mălinești, Igor Căruntu, Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, etc. S-a accentuat că ar fi bine ca Andrei Jitaru să-și prezinte lucrările și la Suceava, ele având o valoare artistică deosebită.
(V.K.)
Foto Mihai Grosu
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com