„Cultură fără frontiere”, eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale şi marcării a 171 de ani de la nașterea poetului naţional Mihai Eminescu

i

Astăzi,16 ianuarie a.c., Asociația Identitate Culturală Contemporană (România), în parteneriat cu Centrul de Informare al României din Ismail (Ucraina), a organizat pe platforma online ZOOM, evenimentul cultural- artistic cu genericul „Cultură fără frontiere”, ediția I, anunță pe pagina de Facebook  Centrul de Informare al Romaniei din Ismail, notează Libertatea Cuvântului (Cernăuți).

Evenimentul a fost dedicat  Zilei Culturii Naționale şi marcării a 171 de ani de la nașterea poetului naţional Mihai Eminescu, personalitate care definește valorile esențiale ale literaturii românești.

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul domnul Tiberiu-Leonida ȘARPE, Consul General interimar la Consulatul General al României la Odesa, care a vorbit despre  semnificaţia acestei zile şi despre importanţa promovării culturii naţionale, felicitând organizatorii și participanții implicați pentru acest demers comun de promovare.

ii

În cadrul evenimentului au fost susţinute comunicări:

 Dr. Constantin CORNEANU, istoric și specialist în geopolitic,  membru fondator și președintele Consiliului Director al Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice “Gheorghe I. Brătianu” (AESGS, România) – „Alexandru Ioan Cuza și Românii (24 ianuarie 1859)”;

 Laurențiu BADICIOIU, prof. de limba română de la Liceu Teoretic „Grigore Tocilescu”, Mizil (România) — “Importanţa şi actualitatea operei eminesciene”;

 Natalia URSU, prof. de limba română, administrator la Centrul de Informare al României din Ismail (Ucraina) – „Mihai Eminescu, reperul absolut al culturii și spiritualității românești”.

De asemenea, în semn de omagiu şi elogiu adus luceafărului poeziei românești — Violeta CRAIU, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Ion BÂCU, poet, președinte al Cenaclului literar ,,Ecoul Bugeacului” din Ismail și Veaceslav CUȘTER, poet basarabean, membru al Cenaclului literar ,,Ecoul Bugeacului” din Ismail (Ucraina) au recitat din creația eminesciană, urmate de dedicații lirice din creațiile proprii și a poeților sud-basarabeni.

Programul a continuat cu un moment artistic susținut de Florin LAZĂR, profesor al Şcolii Populare de Arte și Meserii „Vespasian Lungu” din Brăila,

Ștefan NEACȘU, absolvent al Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti”, București  (moment artistic de pian), Mihai NEACȘU, elev, cls. a IX-a, la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, București  (vioară), Romina GRIGORE, elevă, cls. a X-a, la Liceu Teoretic „Grigore Tocilescu”, Mizil ( vocal).

Invitații prezenți la eveniment au fost directorii, cadrele didactice, elevii din comunitățile istorice de români din regiunea Odesa, Ucraina, notează Natalia Ursu,  administrator la Centrul de Informare al României din Ismail.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий