La 9 decembrie 1993 a fost pronunţată sentinţa în procesul „grupul Ilaşcu” din Republica Moldova.
La această dată tribunalul ilegitim de la Tiraspol din „autoproclamata republică moldovenească nistreană” a pronunţat sentinţa în procesul grupului de patrioţi români, cunoscut de opinia publică mondială sub numele de „grupul Ilaşcu”. Membrii acestui grup, născuţi în diferite localităţi ale Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti, pe atunci erau domiciliaţi în Transnistria. Între 2 şi 4 iunie 1992, Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco, Tudor Petrov Popa, Petru Godiac şi Valeriu Garbuz au fost arestaţi la domiciliile lor de la Tiraspol de persoane care purtau uniforme cu însemnele Armatei a 14-a a fostei URSS, fiind acuzaţi de autorităţile transnistrene de crime de război şi acţiuni de terorism. În urma pronunţării sentinţei, fără drept de recurs, din 9 decembrie 1993, Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte prin împuşcare, iar ceilalţi 5 membri – la privaţiune de libertate pe termene de la 2 la 15 ani.
Procesul de judecată se consideră neechitabil, deoarece de-a lungul lui nu s-a respectat prezumţia de nevinovăţie şi au fost administrate probe prefabricate pentru susţinerea acuzaţiilor, membrii „grupului Ilaşcu” fiind condamnaţi pentru „delictul” de a fi luptat pentru independenţa şi integritatea ţării lor de baştină – Republica Moldova (succesoarea de drept a RSSM), devenită stat independent din 1991.
Unul din membrii „grupului Ilaşcu“, Valeriu Garbuz, a fost eliberat peste câteva luni, după ce a recunoscut aşa-zisa vină incriminată acestui grup de autorităţile transnistrene. Este singurul dintre acuzaţi care a recunoscut învinuirile aduse „grupului Ilaşcu“.
Petru Godiac a fost eliberat la 12 iunie 1994, după ce i-a expirat termenul de doi ani de detenţie. După ce s-a tratat un timp îndelungat, Petru Godiac s-a stabilit în România.
Ilie Ilaşcu a fost eliberat în mai 2001, după 9 ani de detenţie, primind ulterior cetăţenie română şi devenind senator român. În iunie 2004 a fost eliberat Alexandru Leşco, şi el cu cetăţenie română, după expirarea termenului de 12 ani de detenţie la care fusese condamnat. Andrei Ivanţoc a fost eliberat la 2 iunie 2007, după 14 ani de detenţie. A fost adus aproape de bariera vamală de la Tighina cu maşina, reprezentanţii autorităţilor transnistrene i-au citit ordinul prin care se anunţa că este persona non-grata pe teritoriul Transnistriei şi nu are voie să revină înapoi, adăugându-se că acesta este documentul în baza căruia va fi predat autorităţilor Republicii Moldova.
Eliberarea lui Tudor Petrov Popa a survenit abia la 4 iunie 2007, la două zile după eliberarea lui Andrei Ivanţoc, fără incidente, la Dubăsari, pe malul stâng al Nistrului, unde el era aşteptat de rude, de fostul său coleg de detenţie, Alexandru Leşco (eliberat în 2004), de personalităţi publice şi de ziarişti.
Astăzi toţi membrii grupului Ilaşcu sunt în libertate, locuind în România sau Republica Moldova şi având interdicţie de a intra în Transnistria.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com