Cum luptăm împotriva dăunătorilor Frunzele de nuc pot fi folosite la combaterea gândacului de Colorado

zhzh

În acest sezon agricol dăunătorii ne vor cauza pierderi, deoarece iarna nu a fost geroasă. Și e necesar să nu permitem înmulțirea și răspândirea lor, folosind metode biologice de combatere. Cu părere de rău, unii gospodari se apucă să trateze cu insecticide chimice plantele, când acestea sunt atacate deja de dăunători și au apărut multe larve. În sezonul precedent cel mai eficient a fost preparatul „Napoval”, fabricat în Ucraina. El nimicește o serie de dăunători în decurs de 21 de zile. De mulți ani este folosit şi preparatul „Aktara 25 WG”, fabricat de compania suedeză „Singhenta”, cu durata acțiunii de 24 de zile și nu depinde de temperatura aerului. Un alt preparat, „Confidor”, nimicește nu numai gândacul de Colorado, dar și alți dăunători. Aceiași firmă germană „Bayer AG” mai produce și „Confidor Maxi”. Aceste insecticide nu sunt periculoase și peste 4 săptămâni după tratare în sol nu rămân rămășițele lor. Vom menționa că după 20 de zile după tratare se poate recolta cartoful.
Dar, deseori gospodarii sunt nevoiți să trateze din nou plantele peste 3-4 zile. Aceasta se întâmplă pentru că n-au fost respectate regulile cerute. Posibil să fi expirat termenul de acțiune a preparatului. Substanța activă nu se dizolvă bine în apă rece, ci în apă cu temperatura de 18-19 grade. Se iau în considerare și condițiile meteo. Tratarea nu se face când e vânt sau e arșiță, ci pe timp noros sau la apus de soare.
De asemenea, se cer respectate și regulile de securitate: se îmbracă haine speciale, cizme de cauciuc, mască sau respirator. Dacă tratarea este efectuată în mod mecanizat, pe plantație se poate lucra după trei zile, iar dacă în mod manual – peste șapte zile.
Cum se poate spori eficiența insecticidelor? Se recomandă să se adauge substanța care îmbunătățește pătrunderea insecticidului, sporește rezistența la ploaie, rouă. La folosirea acestui component acțiunea insecticidului începe peste 60 de minute, iar fără el — peste 5 ore. Se propun următoarele substanțe: „Alfalip”, „Alfalip extra”, „Seaivo”. Cum se pregătește soluția? În 3,5 litri de apă dizolvăm insecticidul, peste 15 minute adăugăm 10 mililitri de substanță de lipire și încă 6 litri de apă.
În afară de insecticide, la combaterea gândacului de Colorado pot fi folosite şi metode biologice. De pildă, este foarte efectivă soluția din frunze de nuc. Se iau 400 grame frunze de nuc uscate, se adaugă doi litri de apă și se fierbe timp de 10 minute. La 10 litri de apă se adaugă 0,2 litri infuzie de nuc, se amestecă și se tratează plantele.
Există și o altă metodă. Într-o căldare se pune pelin – a treia parte din volumul ei, 50 grame de frunze uscate de rostopască („cistotel”), 50 grame de frunze uscate de pelin, un cățel de usturoi și o ceapă, se adaugă apă la temperatura de 18-19 grade și se lasă la macerat pentru trei zile. După ce se strecoară, se adaugă soluție de permanganat de potasiu. În decursul sezonului se pot efectua trei tratări.
Există părerea greșită că plantațiile de cartofi trebuie protejate de gândacul de Colorado numai până la înflorire. Tratarea se face și după înflorire, fiindcă dăunătorii se înmulțesc și pot ataca și alte plante – tomatele, vinetele. Se ascund în sol ca la primăvara următoare să apară din nou.
Ion Criliuc, pedolog

Добавить комментарий