Cernăuţiul este un oraş multinaţional, slăvit prin toleranţa locuitorilor săi. este oraşul unde, potrivit spuselor lui otto fon Habsburg, „diferite popoare… se pot uni în cadrul culturii comune…”.
Colaboratorii Bibliotecii ştiinţifice universale regionale „M. Ivasiuk”, una dintre instituţiile principale de cultură din Cernăuţi, manifestă o atitudine de mare respect faţă de comunităţile naţionale din Bucovina, întreţin relaţii de parteneriat cu toate societăţile naţional-culturale, inclusiv cu cele româneşti. La biblioteca noastră funcţionează Salonul de carte românească, au loc întâlniri cu scriitori şi activişti ai culturii din România şi Moldova, cu scriitori români din ţinutul nostru. Ne susţine în această privinţă Consulatul General al României la Cernăuţi. La bibliotecă, de asemenea, au fost organizate cursuri fără plată de studiere a limbii române de către toţi doritorii.
Ne îngrijorează problema completării fondurilor cu literatură în limbi străine. Voi menţiona că administraţia bibliotecii s-a preocupat întotdeauna de procurarea cărţilor de valoare în limbile naţionalităţilor din regiunea noastră. De aceea în interviul meu, publicat în nr. 43 al „Libertăţii Cuvântului” din 2 noiembrie curent, am abordat chestiunea importantă şi acută referitoare la lipsa operelor literaturii române contemporane în fondurile bibliotecii regionale. Şi mare a fost mirarea colaboratorilor bibliotecii, când la dorinţa noastră sinceră de a atrage atenţia asupra soluţionării acestei probleme, directorul Editurii „Alexandru cel Bun”, doamna Alexandrina Cernov, în următorul număr al ziarului citat a publicat un articol, în care dă o apreciere neobiectivă şi premeditată activităţii bibliotecii, învinuindu-i pe colaboratorii ei de neprofesionalism şi de incompetenţă. Aceasta mă obligă să atrag încă o dată atenţia asupra chestiunii date.
În decursul anului 2017 Biblioteca regională a încercat de două ori să cumpere cărţi în librăria de la Centrul Cultural Român „E. Hurmuzachi” pe banii alocaţi de Consiliul Regional. Însă, din păcate, librăria vinde cărţi numai în numerar, ceea ce nu este prevăzut pentru o instituţie bugetară, cum este biblioteca noastră, care efectuează asemenea operaţii numai prin decontări. De aceea, pe banii prevăzuţi pentru procurarea literaturii în limba română, am fost nevoiţi să cumpărăm cărţi în limbile poloneză, germană, franceză, italiană, spaniolă în librăriile care practică vinderea cărţilor prin decontări.
În articolul său, doamna Alexandrina Cernov a menţionat că este disponibilă să doneze Bibliotecii regionale cărţi care sunt în mai multe exemplare la biblioteca „Glasul Bucovinei”, pe care o conduce, recomandândune să luăm cunoştinţă de literatura inclusă pe site-ul acestei biblioteci. Dacă veţi deschide site-ul bibliotecii „Glasul Bucovinei”, veţi vedea că în el sunt incluse titlurile a 137 de cărţi şi 6 reviste, majoritatea cărora au şi fost transmise Bibliotecii regionale şi chiar sunt introduse în catalogul electronic al ei. Dacă doamna Cernov consideră că acest număr de cărţi este suficient pentru comunitatea românească din oraş, noi suntem de altă părere, chiar având în fonduri 5.300 de cărţi în limba română. Insistăm ca problema lipsei literaturii române contemporane, care, totuşi, există, să fie soluţionată.
Cititorii care ne frecventează biblioteca deseori întreabă dacă dispunem de operele unor astfel de scriitori români contemporani ca Mircea Cărtărescu, Iliana Vulpescu, Dan Lungu, Radu Paraschivescu, Ana Blandiana etc. În fondurile Bibliotecii regionale ele nu sunt. Nu am găsit cărţi de aceşti autori nici în site-ul „Glasului Bucovinei”. Şi, după cum am mai spus, deocamdată nu există posibilităţi de a face rost de ele. Totodată, vreau să atrag atenţia doamnei Cernov că, în corespundere cu Lega Ucrainei „Cu privire la exemplarul obligatoriu al documentelor”, fiecare editură locală este obligată să dea Bibliotecii universale regionale fără plată câte un exemplar al producţiei sale tipărite. Din păcate, în ultimii ani nu am primit nici un exemplar de carte din partea Editurii „Alexandru cel Bun”, cu excepţia revistei „Glasul Bucovinei”. Aceasta nu contribuie la soluţionarea problemei asigurării bibliotecii cu carte românească.
Este foarte lăudabil faptul că doamna Alexandrina Cernov prin intermediul ziarului face publicitate editurii şi bibliotecii sale, însă aceasta trebuie făcut mai corect.
Voi sublinia că Biblioteca ştiinţifică universală regională „M. Ivasiuk” este predispusă la dialog şi la colaborare. Dacă printr-o discuţie deschisă în paginile ziarului „Libertatea Cuvântului” vom reuşi să soluţionăm problema asigurării bibliotecii cu literatură nouă în limba română, vor avea de câştigat cititorii noştri, pentru care biblioteca este unica posibilitate de a avea acces la cunoş- tinţe fără plată.
Tatiana MIKITIUK,
şefa secţiei de literatură în
limbi străine a Bibliotecii
ştiinţifice regionale
„M. Ivasiuk” din Cernăuţi