Aproximativ 400.000 de specii de insecte ar putea ajunge să fie pe cale de dispariție din cauza utilizării masive a pesticidelor, avertizează oamenii de știință.
„Apocalipsa neobservată a insectelor” ar trebui să tragă un semnal de alarmă, spun cercetătorii, care consider că dacă acest fenomen nu este oprit, va avea consecințe mari pentru viețile oamenilor, relatează The Guardian.
Un nou studio sugerează că numărul insectelor s-a înjumătățit în ultimii 50 de ani, ca rezultat al distrugerii naturii și a utilizării masive a pesticidelor.
Aproximativ 40% din cele peste un milion de specii de insecte cunoscute ar putea ajunge pe cale de dispariție.
Studiul, scris de unul dintre cei mai importanți ecologiști britanici, se concentrează în mare parte pe Marea Britanie, țară în care insectele sunt cel mai intens studiate la nivel mondial.
În Regatul Unit, 23 de specii de albine și viespi au dispărut complet în ultimul secol, în timp ce frecvența aplicării pesticidelor s-a dublat în ultimii 25 de ani.
Cercetătorii spun că populațiile de insecte pot fi salvate, dacă vor fi introduse legi privind utilizarea pesticidelor și dacă parcurile și grădinile din orașe vor deveni mai „prietenoase” pentru insecte.„Nu putem fi siguri, dar în ceea ce privește numerele, ne-am pierdut cam 50% din insecte în ultimii 50 de ani- ar putea fi mult mai multe”, a declarat Dave Goulson, professor la Universitatea Sussex, care a scris raportul.