Cuvântul ce devine Timp

5 10 F 1

Este un cuvânt sincer și din inimă spus, având o nuanță poetică aleasă și aducându-ne bucurie în suflet. Acest cuvânt poetic este scris și spus cu o nuanță profundă, aparține neostenitei și talentatei doamne Paraschiva Abutnăriței, cunoscută poetă și activistă pe tărâmul cultural și literar din Țara Dornelor.

Am deja câteva volume dăruite de această doamnă deosebită, care ori de câte ori are ocazia este prezentă, atât ea cât și soțul ei, domnul Ioan Abutnăriței, la ceremoniile noastre de suflet de la Cernăuți.

Iată și la recenta noastră întâlnire am primit o nouă carte de la distinsa doamnă. E vorba de „Cuvântul ce devine Timp”. E o nouă carte de poezii. A apărut la editura „Pim” din Suceava în acest an. Prima copertă și ilustrațiile din volum aparțin binecunoscutului Radu Bercea. Imaginile de pe ultima copertă aparțin autoarei, iar tehnoredactarea  — Simonei Carp. Prefața este semnată de scriitorul Alexandru Ovidiu Vintilă din Suceava.

Chiar de la primele poezii autoarea ne spune cum se scurge timpul prin cuvinte. O face sincer în poeziile: „Se scurge timpul”, „Timp pentru cuvinte”, „Rămân cuvintele”, „Doar ele cuvintele”, „Timpul„ ș.a.

În lumea bântuită de atâtea întâmplări, regrete, poeta se întreabă „De ce să–ntreb”, „Ce-am fost?”, „Ce rămâne”, „Spectator la roata lumii”, „A fi”…

Nu putea să nu-i dedice versuri Marelui nostru poet național. Îl găsim în poeziile „O speranță”, „Rugă către Luceafăr”, „Steaua Eminescu”, „Undeva, o stea”, Scrisoare Poetului”…

Dragostea de limba maternă este exprimată  în „Eterna datorie”, „Doar în limba română”, „Lacrima limbii române”, „Cartea de identitate”.

Nici Marele Domnitor al neamului nostru nu putea să lipsească din cartea de față. Îl vom găsi în poeziile „La Centenar”, „Vodă-Întâiul”, „Închinare la Ștefan”.

Așa cum vom găsi Basarabia și Bucovina în următoarele poezii „Cântec pentru Basarabia”, „Colbul țării”, „Maci sub cerul Basarabiei”, „Pași prin Cernăuți”.

Dragoste de poezie și rolul ei în viața poetului le putem citi în poeziile „Strai de cuvinte”, „Starea de poezie”, „Regăsire târzie”, „Speranță”.

Anotimpurile anului, mai ales toamna sunt exprimate în poeziile „Anotimpuri la sat”, „Calendar de toamnă”, „De toamnă”.

Cu „Dorul de liniște”, sperăm într-o „Lume mai bună”, unde „Sunetele casei” vor răsuna „De sărbători”. „Eterna datorie” este să „Rămânem ce-am fost” , sperând „Într-o lume mai bună”. O lume cu drag de poezie, de viață, de frumos – așa cum ne îndeamnă talentata doamnă Paraschiva Abutnăriței.

5 10 F 2

Eleonora SCHIPOR

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий