Cuvântul poetic nu trebuie să-și piardă sclipirea

23 3 F 2

La sediul Palatului Național al Românilor din Cernăuți, în mod tradițional au loc lansări de carte, precum și ședințe ale Cenaclului literar transfrontalier „Mașina cu poeți” (Cernăuți-Suceava). Săptămâna aceasta, la 21 martie, Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți, pe cale de reînnoire, a organizat un recital de versuri și cântece, consacrat Zilei Internaționale a Poeziei. Președintele nou-ales al Societății Scriitorilor, Nicolae Șapcă, a relatat despre planurile acestei mici asociații de creație, subliniind că trebuie să avem un profund respect față de predecesori – Ilie Tudor Zegrea, Vasile Tărâțeanu, Mircea Lutic, Grigore Crigan, Grigore Bostan, Șrefan Broască, Ilie Luceac, Dumitru Covcalciuc, nume de referință în cultura noastră – și, totodată, să avem grijă de viitorul literelor române din regiunea Cernăuți. Se prevăd mai multe acțiuni de încurajare a condeierilor. Este vorba și de reluarea editării revistei „Septentrion literar”, și de desfășurarea așa-numitelor „cafenele literare” cu citirea și analiza noilor creații poetice.

23 3 F 3

Atmosfera poetică a fost susținută de Nicolae Șapcă, Vasile Bâcu, Gheorghe Ungurean, Vitalie Zâgrea, Maria Toacă, Vasile Carlașciuc, Sofia Roșca, Tatiana Golciuc, Dumitru Zaidel, Ilie Tomiuc, Vasile Rauț, Cristina Tărâțeanu, care a citit din creația lui Vasile Levițchi și din cea a regretatului ei tată, Vasile Tărâțeanu. Partea muzicală a fost asigurată de Carolina Jitaru și Natalia Proțiuc.

23 3 F 4

Aceste intenții frumoase au fost susținute de reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, Nicolae Dan Constantin, ministru plenipotențiar.

În pofida acestor vremuri vitrege, cuvântul poetic românesc la Cernăuți nu trebuie să-și piardă sclipirea.

23 3 F 5

23 3 FOTO

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий