Experții militari au numit avantajele și principalele amenințări ale încetării focului.
Nu este clar dacă Rusia va fi de acord cu un armistițiu și o încetare a focului de cel puțin o lună, iar dacă va fi de acord, l-ar putea folosi pentru a-și regrupa trupele și a acumula rachete, drone și alte arme. Astfel de opinii sunt exprimate acum de analiști militari și voluntari individuali, sugerând că Rusia și-ar putea aduna forțele pentru o lovitură mai puternică.
Ivan Stupak, expert militar și fost ofițer al Serviciului Securității al Ucrainei, și Oleh Jdanov, analist militar, și-au exprimat opiniile într-un comentariu pentru TSN.ua.
„Conceptual, eu văd trei scenarii de bază”, spune Ivan Stupak. Și le enumeră: „Primul este că Rusia este de acord în totalitate, acceptă toate propunerile. Pe de altă parte, există comandanți militari ruși care ar putea striga că va fi o înșelătorie. Al doilea scenariu este că Rusia va refuza complet și va spune că nu le va da ucrainenilor timp să se reechipeze. Cu alte cuvinte, ei vor continua „Operațiunea Militară Specială”. Ce vor face atunci americanii? Vor înghiți? Sau vor exercita presiune asupra rușilor prin sancțiuni feroce și prin furnizarea de arme suplimentare Ucrainei?”
În ceea ce privește a treia opțiune, expertul spune următoarele: „Și a treia opțiune este ca rușii să spună „da” conceptual, dar să nu se grăbească. Ei pot spune că au contrapropuneri și fac ceea ce au făcut până acum — avansează pe linia frontului”.
Ivan Stupak răspunde la această întrebare după cum urmează: „Rușii pot acumula forțe. Ei caută echipamente militare în întreaga lume. Dar îl putem folosi și noi pentru acțiuni similare. În acest moment, economia din Rusia joacă împotriva lor. Economiștii ruși spun deja că pot exista procese ireversibile”.
La rândul său, analistul militar Oleg Jdanov este sceptic cu privire la șansele unei încetări a focului.
„Mă îndoiesc serios că un armistițiu este fizic posibil. Să ne amintim experiența din septembrie 2014 până în februarie 2022. Au existat 24 de încetări ale focului, majoritatea unilaterale. Rusia nu le-a respectat niciodată. Și asta în ciuda faptului că am avut cel puțin un fel de mecanism de control. Atunci, OSCE era prezentă de ambele părți”, spune Jdanov.
El se întreabă cine va controla Rusia astăzi. „Garanțiile Rusiei nu valorează cât hârtia pe care sunt scrise. De aceea am mari îndoieli cu privire la acest armistițiu. În al doilea rând: Rusia beneficiază de armistițiu, dar marea problemă a Kremlinului este cum să prezinte acest armistițiu. Ei au nevoie de timp pentru a-și regrupa trupele. Vor trebui să redisloce 50-60 000 de oameni care pot fi eliberați în zona operațională Kursk. Este nevoie de timp pentru a-i muta pe frontul de est sau în altă zonă. Dar cum să prezinte armistițiul consumatorului intern? Judecând după reacția patrioților Z, aceasta este o trădare”, spune analistul.
Potrivit acestuia, fiecare zi în care nu provocăm pierderi trupelor ruse este un plus pentru dotarea acestora.
„Trebuie să recunoaștem că și pierderea a 40.000 de oameni pe lună este gestionabilă. Dar ei au un dezavantaj în ceea ce privește echipamentul pentru anumite tipuri de arme. Dacă le dai 30 de zile, pur și simplu vor crește acest număr. Vor repara și moderniza. Pericolul este că în Rusia, spre deosebire de noi, economia a trecut de mult timp la modul militar. Și funcționează la capacitate maximă. Fiecare zi de inactivitate pe front va fi un mare plus pentru ei”, rezumă Oleg Jdanov.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com