Darurile toamnei –  prețioase daruri spirituale…

15 10 V 1

Voloca, sat în care tradiția este onorată în mod deosebit, a inițiat un minunat festival „Ziua roadei”, care are loc în perioada toamnei de aur. La organizarea și desfășurarea lui participă și mic și mare, în deosebi elevii de la Liceu și artiștii amatori. Tradiția a fost încălcată în perioada pandemiei și războiului la scară largă din Ucraina. Totuși, conducerea Comunității Teritoriale Voloca a decis că pauza de cinci ani trebuie întreruptă și festivalul a fost reluat, acordându-i un caracter de caritate. Elevii din clasele a VIII-XI de la Liceul din Voloca și de la filialele lui s-au pregătit de iarmaroc, punând în vânzare daruri ale toamnei din grădini și din livezi, precum și bunătăți gătite de gospodine, iar colectivele de artiști amatori din cele patru sate ale Comunității Teritoriale și corurile bisericilor din Voloca și Hrușăuți au evoluat cu un program de câteva ore în fața consătenilor. Primarul satului, Valentin Glopina, a susținut intenția unor comunități religioase din localitate de a participa la festival  și de a-și aduce contribuția la colectarea de mijloace bănești pentru Forțele Armate Ucrainene. Pentru a face mai ponderabilă această contribuție, au fost organizate trageri la sorți cu câștig, rezultatele cărora au fost anunțate de primarul Valentin Glopina, prezentatorul programei festivalului, Marin Mintencu, și de elevul Dumitru Paulencu, un tânăr și talentat interpret din Voloca. În calitate de oaspeți de onoare au fost Consulul General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, noul colaborator al instituției consulare, Cristian Dacica. În mesajul său de felicitare, doamna Consul General, Irina-Loredana Stănculescu, a menționat că România susține și ajută multilateral Ucraina în rezistența sa în fața năvalei cotropitorilor ruși.

15 10 V 2

Festivalul s-a desfășurat în zi de mare sărbătoare ortodoxă – Acoperământul Maicii Domnului, marcată la Voloca pe stil vechi, la 14 octombrie. El a și început cu rugăciunea „Tatăl nostru” și cu blagoslovirea părintelui Ioan Gorda, protopop de Hliboca. Iar corurile bisericilor din Voloca și Hrușăuți au întregit sărbătoarea religioasă prin cântările lor. Rapsodul popular, Nicolae Mintencu, învățător emerit al Ucrainei, laureat al unor concursuri și festivaluri internaționale de folclor, care în decursul a 35 de ani cântă și în corul de la Biserica Sfântul Nicolae din Voloca, a apreciat evenimentul ca ceva excepțional:

15 10 V 4

–Volocenii, ca și lumea din satele noastre, sunt doriți de asemenea festivaluri, de aceea au participat cu mare entuziasm la el. S-au pregătit bine elevii, s-au străduit gospodarii din sat,  organizatorii au chibzuit bine fiecare punct din program, și-au demonstrat măiestria artiștii amatori. Festivalul a avut și un juriu solid – de la Direcția regională de cultură, în fața căruia Corul bisericesc „Codrii Cosminului” din Hrușăuți, dirijat de Gheorghe Sadovei, și-a confirmat titlul onorific de „colectiv popular”. S-a prezentat bine și corul gospodarilor din Voloca, în frunte cu tânărul dirijor Marius Ursuleac. Alături de colectivele populare de la Căminul cultural din Voloca, au evoluat cu succes și tineri vocaliști și instrumentiști. Deci, la Voloca crește o nouă generație de artiști amatori, care vor continua frumoasele tradiții ale satului. Ne-a bucurat și evoluarea cunoscutei interprete de la Cernăuți, laureata unor concursuri internaționale, Carolina Jitaru.

15 10 V 5 a

Domnul Nicolae Mintencu se pregătește ca, după o activitate artistică de 65 de ani, să transmită ștafeta fiului său, Marin. Le dorim volocenilor cât mai bogate roade spirituale.

15 10 V 5

(V.K.) 

Fotografii de Carolina Jitaru și Felicia Toma.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий