Statele Unite au abdicat de la responsabilitatea de a apăra Europa, iar europenii au reacționat în sfârșit. Însă pentru Washington aceasta este prea puțin și prea târziu, consideră Jeremy Shapiro, director de cercetare la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), citat de Liga.net.
Europa are în sfârșit un plan pentru a pune capăt războiului din Ucraina și pentru a asigura securitatea europeană. Posibilul viitor cancelar german, Friedrich Merz, a găsit o modalitate de a elimina plafonul datoriei germane și de a debloca sute de miliarde de euro din fondurile germane.
Liderii europeni au convenit să creeze un fond de apărare de 800 de miliarde de euro, ReArm Europe, pentru a crește cheltuielile militare și a stimula industria de apărare.
Premierul britanic, Keir Starmer, și Președintele francez, Emmanuel Macron, au propus crearea unei forțe europene de aproximativ 30 000 de militari care să fie desfășurată în Ucraina după încetarea focului.
După standardele europene de luare a deciziilor politice, aceasta este o revoluție. Chiar și având în vedere cerințele geopolitice mai dure ale Europei, este un început bun. Se pare că retragerea sprijinului Președintelui american, Donald Trump, pentru Ucraina și securitatea europeană a atras în sfârșit atenția europenilor.
Dar Washingtonul rămâne nemulțumit. Pentru Statele Unite sub conducerea lui Trump, aceste evoluții indică direcția corectă, dar nu ating esențialul.
„Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com