În multe localități din regiunea Cernăuți, a doua zi de Paști, este ziua pomenirii morților, ziua când lumea vine la cimitir pentru a-și pomeni rudele trecute în rândul celor drepți. De peste 20 de ani comunitatea românească din acest colț de țară vin în inima Codrilor Cosminului, acolo, unde și anul acesta a mai slobozit muguri verzi impunătorul Stejar al lui Ștefan cel Mare și Sfânt. El dăinuie aici de peste 500 de ani, de atunci când viteazul Domn al Moldovei a bătut pe aceste meleaguri șleahta leșească a lui Ian Albert, care a venit cu sabie asupra țării.
La acțiunea comemorativă din acest an, circa o sută de persoane s-au adunat în acest loc sfânt, printre care conducători ai societăților românești, oameni de cultură, istorici, dar nu în ultimul rând, pur și simplu buni creștini. Evenimentul a demarat cu un serviciu divin oficiat de un sobor de preoți, în frunte cu părintele protoiereu mitrofor Ioan Gorda, protopopul raionului Hliboca, iar momentul cultural-artistic a fost prezentat de Corul popular „Dragoș Vodă”, care a interpretat mai multe cântece de suflet bine primite de publicul prezent.
Acest loc de spiritualitate românească se va „menține atâta timp cât va slobozi stejarul muguri, iar el va înmuguri atâta timp cât noi vom veni aici pentru a ne ruga pentru odihna sufletelor arcașilor lui Ștefan căzuți pentru Țară, Limbă și Credință.
Foto: Nicolai Mintenco