De la Verona la… Mizil

afis 24.11

Romeo și Julieta, simbol al iubirii desăvârșite și tragice deopotrivă, renasc într-un registru parodic la Mizil, sub zodia lui Caragiale.

Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil” a început în 2007, la 100 de ani de la publicarea satirei politice omonime, scrisă de mizileanul George Ranetti. Înscrierile la festival se fac pe pagina www.romeojulietalamizil.ro  până pe 10 decembrie 2017.

La cele 10 ediții au participat ca invitați: Solomon Marcus, Nicolae Dabija, Ștefan Cazimir, Mircea Ionescu-Quintus, Mihai Stănescu, Mircea Dinescu, Dan C. Mihăilescu, Sorin Roșca Stănescu, George Stanca, Corneliu Leu, Alexandru Mironov, Dan Mircea Cipariu, Sorin Preda, Aurel Antonie, Dan Lupescu. La ediția a X-a, jubiliară, din 2017, au participat 514 concurenți din România, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, Elveția, Franţa, Germania, Irlanda, Israel, Italia, Portugalia, R. Moldova, Spania, Scoţia, Spania, Ucraina. S-au înscris, de-a lungul celor 10 ediții, cca 3500 de concurenți.

Invitații ediției a XI-a sunt Ștefan Cazimir, cvasi-prezent la Mizil la cele zece ediții de până acum, și Daniel Cristea-Enache. Festivitatea de premiere are loc pe 27 ianuarie 2018 la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din Mizil.

La inițiativa regretatului Solomon Marcus, organizatorii au inclus în programul festivalului dezbaterea intitulată „Starea umorului românesc contemporan”, dezbatere moderată de Ștefan Cazimir.

Coordonatorii festivalului sunt Laurențiu Bădicioiu, Claudiu-Remus Minea și Victor Minea.

IMPRESII DESPRE FESTIVAL

Nicolae Dabija

Mizilul a fost câteva zile capitala Poeziei româneşti. Nichita Stănescu spunea: În materie de poezie România este un mare imperiu. Mizilul e o urbe care face parte din acest imperiu. L-aş numi în context un oraş imperial. (VI)

Solomon Marcus

Festivalul de la Mizil, în Zona lui Caragiale, se cuvine a deveni o Zi a Humorului, în care să trecem în revistă starea humorului în România actuală. Humorul în educaţie şi în viaţă e ca sarea în bucate. Fără humor, viaţa e searbădă. Felicitări Mizilului, pentru contribuţia sa laSalvarea  Humorului! (VI)

Sorin Roșca Stănescu

La Liceul „Grigore Tocilescu” s-a petrecut ceva magic. Ceva normal într-o lume care fierbe. (V)

Ecaterina Andronescu

E o întâmplare pe care n-ai cum s-o uiţi. E prima dată când vin şi, dacă mă mai invitaţi sau nu, eu promit că o să „recidivez” fiindcă, realmente, ce se întâmplă aici, la Mizil, e aproape un miracol. (VI)

Sorin Preda

Într-o dimineaţă de iarnă, la Mizil, la cel mai tare concurs de umor din ţară

Într-o lume bântuită de însingurări şi ură, cel mai frumos şi minunat lucru este ca, măcar o dată pe an, preţ de câteva ore, să le oferi omenilor şansa de a zâmbi împreună. Şansa de a scăpa de spaime şi alte amintiri urâte prin râs; prin inteligenţă şi detaşare senină, de om superior. Om păţit, încercat şi trecut prin multe, cum se prezintă obişnuitul locuitor al Mizilului. (VI)

Lucia Olaru Nenati

S-a întâmplat să mă aflu exact în epicentrul Codului Roşu, căci vorba aia, parafrazată după  Cronicar şi atât de valabilă azi: „ Bietul om sub …Coduri”. De ce m-am aflat acolo? Dând curs  invitaţiei de-a participa şi la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului „Romeo şi Julieta la Mizil” cel care, excepţional organizat, la Liceul „Gr.Tocilescu” din Mizil, a crescut an de an, ajungând să numere mult peste 500 de concurenţi din 18 ţări şi circa 2500 la toate ediţiile. (VII)

Christian Crăciun

Mă încântă ce se întâmplă la Mizil: salvarea prin cultură. Pare o utopie de intelectual palid, dar sunt convins că, pe termen lung, victoria e de partea mizilenilor ca entitate. Evenimentul are rezonanță națională (includ Chișinăul) și trebuie luat ca studiu de caz

Marian Avramescu-„Julieta și Romeo”(să mă ierte Mr. Shakespeare, cultura română așează pe soclu mai întâi femeia) made by Mizil, pentru mine este în primul rând o revelație, un succes de proporții. (IX)

Daniela Vlădescu

Este o binecuvântare să întâlnești Oameni minunați, devotați Artei, Culturii, Binelui și Frumosului. Toate  s-au petrecut la Mizil, cu mai multă încărcătură emoțională decât în multe mari metropole, cu oameni entuziaști și talentați, cu organizatori debordând de energii pozitive, cu participanți emoționați și receptivi la poezie și umor fin. (X)

George Stanca

Cunosc alt Mizil. Opus. Real. Cultural. Și nu de ieri. Găzduiește de ani buni unul dintre cele mai serioase și ”grele” intelectualmente festivaluri de poezie și epigramă din țară. Cu prezențe de academicieni, oameni de spirit din țară și din cealaltă Românie zisă Riepublika Moldova. Crede-mă, e o mândrie românească, acest ”Romeo și Julieta la Mizil”. O frumoasă, delicată cicatrice a urbei… Ținute de directorul liceului și profu’ de română.

 

Добавить комментарий