Comisarul european pentru politica europeană de vecinătate, Johannes Hahn, a făcut o declarație extrem de dura în legătură cu eșecul conducerii ucrainene de a-și îndeplini promisiunile. Textul declarației este disponibil pe site-ul Comisiei Europene.
Declarația a apărut din cauza faptului că, la 1 aprilie, expira termenul limită de depunere a declarațiilor electronice de către activiștii societății civile care lucrează în domeniul combaterii corupției.
Bruxelles-ul a cerut în mod repetat Ucrainei sa anuleze această obligație, dar Ucraina nu a făcut nimic în acest sens: președintele Poroșenko a propus un proiect de lege, care a fost criticat dur de către Comisia de la Veneția, iar Rada Supremă nu a găsit voturile necesare pentru a anula aceste norme legislative controversate.
„Guvernul ucrainean nu și-a îndeplinit obligațiile”, a declarat comisarul Hahn.
„Refuzul de a elimina această normă, care îi cuprinde în obligațiile privind funcționarii publici și pe activiștii societatii civile, contravine aspirațiilor europene ale Ucrainei”, a adăugat Hahn, potrivit PaginadeRusia.
De asemenea, norma este contrară recomandărilor insistente ale partenerilor internaționali ai Ucrainei, inclusiv Comisia de la Veneția, OSCE și Uniunea Europeană (inclusiv în contextul monitorizării punerii în aplicare de către Ucraina a angajamentelor privind liberalizarea vizelor)“, – a spus comisarul european.
În plus, Johannes Hahn a declarat că societatea civilă ar trebui să poată să controleze activitățile autorităților „fără obstacole inutile și interferențe“ și a remarcat faptul că sistemul ”e-declarația” a fost creat în scopul de a „preveni corupția în rândul funcționarilor publici“. „Reprezentanții societății civile nu sunt funcționari de stat”, a adăugat el.
„Această obligație suplimentară și inacceptabile (privind declarația pentru activiști) eset în favoarea celor care doresc să distrugă eforturile Ucrainei de a combate eficient corupția”, a spus el.
Comisarul european a reamintit că acțiunile Ucrainei sunt contrare acordului de asociere.
„Relațiile UE cu Ucraina se bazează pe valorile comune. Ambele părți au fost de acord că respectarea principiilor democratice, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sunt elemente esențiale ale acordului de asociere“ – a spus Hahn.
„În ultimii ani, Ucraina a făcut progrese semnificative. Este important să nu se submineze progresele realizate. Rada Suprema a Ucrainei ar trebui să revină la problema și cât mai curând posibil sa anuleze obligația de e-declarație pentru activiștii societății civile, limitând aceste obligații numai la funcționarii publici ..“, – a încheiat Johannes Hahn.