Depresia este una dintre cel mai des întâlnite afecţiuni din lume şi poate cea mai caracteristică. O persoană din cinci va suferi de depresie la un moment dat în viaţa ei. Poate afecta atât femeile, cât şi bărbaţii de toate vârstele şi indiferent de mediul în care trăiesc. Depresia este un termen general, care cuprinde o largă paletă de afecţiuni psihice, de la stările proaste până la sentimente de sinucidere.
Cauzele depresiei. Starea de depresie poate fi legată de o serie de cauze fizice, cum ar fi o alimentaţie sărăcăcioasă, lipsa exerciţiilor fizice sau unele boli, cum ar fi gripa. Chiar şi folosirea frecventă a energizantelor poate duce la depresie din cauza distrugerii reacţiilor chimice ale creierului.
Simptomele depresiei. Există foarte multe simptome ale depresiei, printre care putem întâlni: sentimente persistente de tristeţe, pierderea încrederii în sine, pierderea bucuriei în faţa lucrurilor care altădată ar fi fost plăcute si interesante, pierderea speranţei şi sentimente de neajutorare, sentimente inexplicabile de vinovăţie şi de zădărnicie, dificultăţi la serviciu sau în comunicarea cu colegii, gânduri de sinucidere şi de moarte.
Alte simptome fizice pot fi: oboseala, pierderea energiei, probleme cu somnul, pierderea apetitului sau exagerarea cu mâncatul, probleme ale funcţiilor sexuale, consumul de alcool sau fumatul mai mult decât în mod obişnuit, dureri fizice sau diverse tulburări ale organismului.
Depresie reactivă. Este cel mai obişnuit tip de depresie. Aceasta este declanşată de un eveniment traumatic, dificil sau stresant al vieţii. Persoanele afectate se simt rău, sunt nervoase, sau chiar furioase. Acest tip de depresie mai poate apărea după o perioadă prelungită de stres şi chiar la mult timp după sfârşitul acestei perioade. Cauzele variază enorm de la o persoană la alta, fiind vorba uneori de schimbarea locuinţei sau de pierderea unui părinte în copilărie, până la incapacitatea de a realiza ceva o lungă perioadă de timp, o pierdere grea sau un divorţ.
Depresia post-natală. Aceasta este o cunoscută formă de depresie, care afectează între 10-20 la sută dintre femeile care au născut. Această afecţiune poate provoca un plâns inexplicabil şi sentimentul de singurătate pentru câteva zile de la naştere.
Acest tip de depresie este cauzat de un dezechilibru hormonal în creier.
Tulburări afective de sezon. Acest tip de depresie apare odată cu apropierea iernii şi se pare că se datorează lipsei de lumină a zilei în lunile de iarnă. Această lipsă de lumină a zilei limitează producerea serotoninei, un hormon al fericirii produs de creierul nostru, provocând sentimente de nefericire. Acest tip de depresie poate fi tratat cu terapie prin lumină.