În condiţiile în care se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă, Cehia va accepta până la 40.000 de muncitori din Ucraina în fiecare an, dublul numărului actual, potrivit radio.cz. Şomajul din Cehia este extrem de scăzut, iar ţara se confruntă cu o criză acută de muncitori. Pentru a acoperi parţial acest deficit, aproximativ 20.000 de muncitori din Ucraina primesc în prezent permise de muncă în această ţară anual.
Totuşi, angajatorii se plâng că numărul este prea scăzut. Camera Cehă de Comerţ şi alte organizaţii de business fac prin urmare lobby pentru dublarea cotei de muncitori ucraineni. Preşedintele Camerei Vladimir Dlouhy a anunţat că premierul ţării Andrej Babis a reacţionat pozitiv faţă de această idee. Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că se va analiza şi acceptarea de muncitori din alte state. Camera de Comerţ, care reprezintă 15.000 de companii, avertizează că angajatorii ţării caută în prezent nu mai puţin de 440.000 de angajaţi, anul viitor cifra putând atinge o jumătate de milion.
Eforturile guvernului de a soluţiona problema crizei de forţă de muncă au început în 2016, odată cu lansarea unui program special. În decurs de doi ani, acesta a facilitat sosirea a 24.000 de muncitori din Ucraina. Schema a avut succes, numărul firmelor locale care au aplicat pentru participare înregistrând mai mult de o dublare faţă de anul trecut.
Totuşi, unele firme s-au declarat nemulţumite de timpul necesar completării documentaţiei legate de angajarea cetățenilor ucraineni. Angajatorii vor de asemenea să fie anulată practica conform căreia toate poziţiile trebuie publicate timp de o lună la biroul de muncă înainte ca acestea să poată fi ocupate.
„În recrutarea de muncitori străini ne-am îndreptat către Ucraina pentru că ţara este apropiată de noi cultural şi tradiţional. Este o ţară care are ceva de oferit şi muncitorii de-acolo chiar vor să lucreze“, declara în luna mai vicepreşedinta Camerei de Comerţ Irena Bartonova Palkova.
Numărul ucrainenilor care muncesc în Cehia este estimat oficial la 70.000, deşi numărul real poate fi mult mai mare.
În acest an, guvernul a majorat cota anuală de muncitori ucraineni care pot munci în Cehia la 19.600.
Potrivit Reuters, Cehia are cea mai scăzută rată a şomajului din Uniunea Europeană, de 2,3% potrivit metodologiei Eurostat, iar companiile consideră deficitul de forţă de muncă drept cel mai mare obstacol de business. Graţie şomajului scăzut, muncitorii cehi câştigă încet războiul împotriva salariilor mici, notează Bloomberg. După ani de creşteri modeste ale salariilor, salariul mediu din Cehia a înregistrat o creştere nominală de 8% în ultimul trimestru al anului trecut, la 31.646 coroane (1.430 $) faţă de anul anterior şi cu 5,3% ajustat la inflaţie.