În regiunea Cernăuţi numărul noilor îmbolnăviri de coronavirus e în creştere. În ultima zi a lunii octombrie au fost înregistrate 409 cazuri de infectare cu coronavirus. S-au tratat 98 de pacienţi, a precizat şeful ARS Cernăuţi, Serghii Osaciuk. Guvernatorul regiunii a mai menţionat: „Coronavirusul în Bucovina a depăşit deja nivelul de patru sute de îmbolnăviri într-o zi. Sunt 10.743 de bolnavi activi. În afara de aceasta, trebuie luaţi în considerare şi viruşii de sezon”.
***
Cetăţenii ucraineni, care lucrează peste hotare, la revenirea în patrie urmează să completeze declaraţia şi să plătească impozite. Dacă cetăţeanul ucrainean lucrează în ţara cu care Ucraina a încheiat acordul privind impozitele, acesta va trebui să completeze declaraţia şi să compenseze cota de impozit. De exemplu, în Bulgaria impozitul pe venit este de 10 la sută, în Ucraina el este de 19,5 la sută. Prin urmare, ucraineanul care a lucrat în Bulgaria şi a plătit acolo impozitul pe venit, la întoarcere la baştină va trebui să achite diferenţa de 9,5 la sută. În cazul dacă cetăţeanul ucrainean a fost angajat într-o ţară, cu care Ucraina nu are acord de prevenire a impozitării duble, va fi obligat să plătească la întoarcere impozitul pe venit de 19,5 la sută.
Serviciul Fiscal de Stat al Ucrainei planifică să elaboreze sistemul de declarare a tuturor veniturilor, obţinute de concetăţenii noştri peste hotarele ţării.
***
Numărul abiturienţilor străini, care în anul 2020 s-au înscris la instituţii de învăţământ din Ucraina, s-a redus cu 20 mii. Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei al Ucrainei a comunicat că în anul curent la instituţiile de învăţământ superior ucrainene au fost înmatriculaţi 7,8 mii de studenţi din 125 de ţări ale lumii. Cei mai mulţi studenţi sunt din Maroc, Turcia, China, Nigeria şi Turkmenistan. Totodată, la instituţiile ucrainene au fost admişi 381 de locuitor ai Crimeii, temporar anexată, şi 1.572 de studenţi de pe teritoriile ocupate din Donbas, scrie „Dzerkalo tyjnea” („Oglinda săptămânii”).
***
La 31 octombrie a avut loc Concursul internaţional „Carpatian talents”. La el au participat membrii Cercului vocal de la Palatul de creaţie a copiilor din Noua Suliţă, condus de Alina Maeruţa, relatează ediţia online Raion.info. Tinerii vocalişti nouăsuşiţeni, Nicoleta Spilciuc şi Artiom Galchevici, au devenit învingători ai acestui concurs.
***
În Ţara Fagilor cresc şi fagii rar întâlniţi – fagii negri. Despre aceasta scrie jurnalistul emerit al Ucrainei, Ivan Agatii, din Cernăuţi. Câţiva fagi negri cresc pe unul dintre cele mai înalte piscuri din Carpaţii bucovineni – Krasnyi Dol, la o altitudine de o mie de metri de asupra nivelului mării. Cum au prins aceşti copaci rădăcini acolo, unul Dumnezeu ştie, fiindcă străduinţele lucrătorilor silvici de a-i înmulţi n-a dat nici un rezultat. Ei nu au obţinut puieţi din seminţele acestor copaci falnici, secretul cărora îl ţine în taină natura.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com