Cele două femei, primele paciente din ţinutul nostru care în luna octombrie au fost operate la inimă la Spitalul regional, au fost externate, se comunică pe contul de Facebook al Spitalului Clinic Regional. „Acest eveniment a devenit o istorie pentru regiunea Cernăuţi, el punând începutul cardio-chirurgiei locale. Pacienţii cu patologii cardiovasculare din regiune, care necesită intervenţii chirurgicale la inimă, de acum înainte pot să nu plece la Kiev, ei vor primi în regiune tratamentul cuvenit”, se specifică în comunicare. Una dintre paciente, doamna Natalia a declarat la externare că această boală i-a creat un disconfort în decursul ultimilor 16 ani şi tot amâna operaţia, aşteptând să aibă o astfel de posibilitate la Cernăuţi. Pacienta se simte normal, iar starea sănătăţii ei se îmbunătăţeşte pe zi ce trece.
***
În ultimele 24 de ore în Ucraina a fost înregistrată o creştere însemnată a noilor îmbolnăviri de coronavirus – s-au infectat 13.357 de persoane, a scris pe contul său de Facebook ministrul Ocrotirii Sănătăţii, Maksym Stepanov. De la începutul pandemiei au fost fixate 583.510 de cazuri de COVID-19, au învins această boală 266.479 de pacienţi, iar numărul celor decedaţi e de 10.369 persoane. În lume, în decursul zilei de ieri au fost diagnosticate cu COVID 600.000 de bolnavi. Cea mai complicată situaţie este în Italia, Franţa, Marea Britanie, Polonia. Ucraina e pe locul şapte.
***
La 18 noiembrie, în regiunea Cernăuţi au fost înregistrate 486 de noi îmbolnăviri de coronavirus – este cel mai înalt indice de la începutul pandemiei, a comunicat şeful ARS Cernăuţi, Serghii Osaciuk. Pe contul său de Facebook guvernatorul a notat şi alte cifre: au decedat 12 persoane (de asemenea este un indice-record) şi s-au tratat de COVID – 166 de pacienţi. În total, în regiunea noastră au fost fixate circa 30 mii de cazuri de îmbolnăvire de coronavirus, 585 de cazuri au fost letale. Au învins această boală puţin cunoscută şi periculoasă 12.590 de persoane. Ultimul record al îmbolnăvirilor a fost fixat în Bucovina cu două săptămâni în urmă.
***
La noul pod peste Prut de la Marşinţi a fost montată ultima grindă de metal. În prezent organizaţia-antreprenor – SRL „PBS” – efectuează lucrările de armare a secţiunilor podului. La obiectiv lucrează circa 100 de muncitori. Orarul lucrărilor este respectat. Ele sunt efectuate la cererea Serviciului de administrare a drumurilor al regiunii Cernăuţi pe contul mijloacelor băneşti prevăzute de Programul Preşedintelui Ucrainei „Marea construcţie”.
***
A avut loc ultima sesiune a Consiliului Raional Hliboca. Odată cu noua reformă teritorial-administrativă raionul Hliboca devine o istorie. Toate localităţile hlibocene vor face parte din raionul Cernăuţi. În decursul a 15 ani (3 legislaturi), deputat în Consiliul Raional Hliboca a fost directorul Şcolii medii din Oprişeni, Nicolae Bodnariuc, care a apărat interesele locuitorilor din satele Oprişeni şi Slobidca. În cadrul ultimei sesiuni preşedintele Consiliului Raional Hliboca, Petro Panciuk, i-a înmânat lui Nicolae Bodnariuc menţiunea „Pentru păstrarea istoriei”. Meritele lui Nicolae Bodnariuc constau în aceea că el, în calitate de profesor de istorie şi de director de şcoală, a creat la Oprişeni un muzeu de istorie şi arheologie, pe care doresc să-l viziteze mulţi turişti străini, mai ales din România.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com