Din topul ştirilor

11 10 2020 LC site TOP

 

În regiunea Cernăuţi continuă lucrările agricole de toamnă, ritmul cărora e mai lent din cauza ploilor. Potrivit comunicării ARS Cernăuţi, până în prezent au fost însămânțate cu culturi cerealiere de toamnă 33,8 mii hectare, ceea ce constituie mai mult de jumătate (55,4 la sută) din masivul planificat. Agricultorii au reuşit să semene grâu de toamnă pe o suprafaţă de 16,2 mii hectare, orz  – pe 5,2 mii hectare, secară – pe 0,6 mii hectare şi rapiţă – pe 11,8 mii hectare. Termenele optime ale semănatului au trecut, dar şi ploile au cam întârziat.

***

La podul peste Prut în curs de construcţie de la Marşinţi, raionul Noua Suliţă, care se află sub controlul Preşedintelui Ucrainei, au fost aduşi piloni din metal cu rezistenţă seismică de la Firma „Maurer” din Germania, iar grinzile principale au fost comandate la o întreprindere din Mykolaiv. În curând va începe montarea grinzilor principale. Lungimea podului e de 323,6 metri, cu luarea în considerare a complexului de construcţii de întărire a malurilor. Podul va avea zece secţiuni, construite din metal cu termen minim de exploatare de 100 de ani. El va uni raioanele Noua Suliţă şi Herţa, fiind un obiectiv al drumului ce va duce spre Punctul de trecere a frontierei ucraineano-române „Diakivţi”.

***

În ziua de ieri în regiunea Cernăuţi au fost înregistrate 182 de noi cazuri de îmbolnăvire de coronavirus, s-au tratat 69 de persoane, a comunicat şeful ARS Cernăuţi, Serghii Osaciuk. Guvernatorul a mai precizat că de la începutul pandemiei şi până în prezent în regiunea noastră au fost diagnosticate pozitiv cu coronavirus 16.319 persoane. Au învins această boală 8.781 de pacienţi. „Locuri în spitale încă sunt, dar avem posibilitate să creăm altele suplimentar. Capacităţile sistemului de ocrotire a sănătăţii sunt destul de mari, însă nu nelimitate. De aceea nu neglijaţi normele antiepidemice”, s-a adresat Serghii Osacik către locuitorii regiunii.

***

La Cernăuţi, pentru a trezi interesul mai multor turişti, este reînnoită o  tradiţie seculară. Este vorba de ritualul aprinderii felinarelor. După cum comunică Serviciul de presă al Consiliului Orăşenesc, în fiecare sâmbătă, odată cu căderea amurgului – la ora 19 pe timp de iarnă şi la ora 22 pe timp de vară – din sediul Primăriei vor ieşi persoane îmbrăcate special, cu scară de lemn în mâini şi vor îndeplini ritualul aprinderii felinarelor la începutul străzii Olga Kobyleanska.

***

Cercetătorii de la Rezervaţia naturală Cernobyl au descoperit recent o insectă unică, inclusă în Cartea Roşie a Ucrainei şi în cea a Europei – un fluture rar nocturn, numit panglica albastră. Fluturele a pătruns întâmplător în Oficiul Rezervaţiei biosferice ecologice Cernobyl. Colaboratorii au rămas încântaţi de frumuseţea şi dimensiunile fluturelui.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

 

Добавить комментарий