În anul 2020 agricultorii din regiunea Cernăuţi au înregistrat o creştere neînsemnată a producţiei, cu 0,6 la sută mai mult decât în anul precedent. În sectorul de cultivare a plantelor s-a obţinut producţie pentru suma de 7,3 miliarde grivne, cu 1,8 la sută mai mult decât în 2019, iar în sectorul zootehnic – pentru suma de 3 miliarde grivne, cu 2 la sută mai puţin decât în 2019. Potrivit ritmului producţiei agricole globale, regiunea Cernăuţi deţine locul 5 pe ţară, inclusiv locul 5 la producţia vegetală şi locul 13 – la producţia animalieră.
Gospodăriile individuale ale sătenilor au asigurat 73 la sută din volumul producţiei agricole globale din regiune şi numai 27 la sută le revine întreprinderilor agricole, arată statisticile.
***
În ultimul timp, în Comunitatea Teritorial Unită Mămăliga au avut loc câteva sesiuni extraordinare. La cea de a cincea sesiune extraordinară a Consiliului sătesc din săptămâna curentă au fost invitate şefa Secţiei de învăţământ din cadrul Consiliului orăşenesc Noua Suliţă, Adelina Rusnac, şi adjunctul medicului-şef pentru economie a Spitalului din Noua Suliţă, Olena Galişciuk. Doamna Adelina Rusnac a explicat deputaţilor situaţia creată. Fără schimbările denumirilor juridice de rigoare şi, respectiv, a ştampilelor în corespundere cu noua împărţire teritorial-administrativă este imposibil să fie comandate atestate pentru elevii claselor a noua – a unsprezecea. În cazul CTU Mămăliga pe documente trebuie să figureze raionul Nistru, regiunea Cernăuţi. Problema urmează să fie soluţionată în cel mai scurt timp. Dacă adresarea deputaţilor din CTU Mămăliga către conducerea de vârf a ţării va fi soluţionată pozitiv şi localităţile care fac parte din această comunitate vor fi trecute în raionul Cernăuţi, aşa cum doresc ele, acest proces va trebui să fie repetat. Adjunctul medicului-şef de la Spitalul din Noua Suliţa, Olena Galişciuk, a relatat în ce condiţii tratamentul este fără plată, cum se va desfăşura vaccinarea contra COVID-19, se precizează în materialul inclus pe site-ul CTU Mămăliga. Însăşi prezenţa la sesiune a reprezentantului Spitalului din Noua Suliţă atestă faptul că instituţia medicală în cauză va continua să-i deservească pe locuitorii din Comunitatea Mămăliga.
***
La Filiala Caraş-Severin a Uniunii Ucrainenilor din România a fost omagiat poetul şi traducătorul Ştefan Tcaciuc, care la 13 ianuarie curent ar fi împlinit 85 de ani. Ştefan Tcaciuc, originar din satul Danila, judeţul Suceava, a condus Uniunea Ucrainenilor din România, a reprezentat comunitatea ucraineană în Parlamentul României. El este autorul a zeci de volume de scrieri proprii şi de traduceri. Una dintre cele mai mari realizări ale traducătorului Ştefan Tcaciuc sunt cele trei volume de poezie ucraineană contemporană, traduse în română. Ele includ cele mai bune creaţii a 80 de autori din Ucraina.
Acţiunea de comemorare din oraşul Caransebeş cu genericul „Viaţa poetului Ştefan Tcaciuc” a fost condusă de Ivan Liber, profesor de muzică şi preşedintele Filialei Caraş-Severin a Uniunii Ucrainenilor din România. În cadrul ei au răsunat şi cântece pe versuri de Ştefan Tcaciuc, puse pe note de Ivan Liber, transmite Ukrinform.
„Libertatea Cuvântului”– www.lyberti.com