Două scuaruri din centrul Cernăuţiului vor fi numite în cinstea poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu, şi celebrului compozitor ungar, Franz Liszt, numele cărora sunt scrise în istoria „micii Viene”. Proiectul hotărârii respective a fost înregistrat la Secţia de protecţie a patrimoniului cultural şi urmează să fie examinat la ordinara sesiune a Consiliului Orăşenesc. Se propune ca numele lui Mihai Eminescu să-l poarte scuarul de pe strada Universităţii, unde se află monumentul Luceafărului poeziei româneşti, iar în cinstea lui Franz Liszt va fi numit scuarul din faţa Filarmonicii, unde pe timpuri a concertat vestitul compozitor şi pianist ungar. Despre această intenţie ediţia online a „Libertăţii Cuvântului” a scris cu câteva luni în urmă.
***
Au trecut câteva luni de la alegerile locale din Ucraina din anul 2020, deputaţii nou-aleşi s-au întrunit în primele sesiuni, însă rezultatele alegerilor continuă să fie examinate şi comentate. Mişcarea „Cesno” („Cinstit”) a dat publicităţii un material referitor la rezultatele alegerilor. S-a constatat că 60 la sută din numărul deputaţilor tineri (care au 18-21 de ani) sunt rude ale politicienilor şi funcţionarilor. În total, au fost aleşi 50 de tineri deputaţi. Dintre cei 30 de tineri deputaţi, care au rude în rândurile politicienilor şi funcţionarilor, numai 2 au obţinut mandatul încrederii în concurenţa electorală onestă.
***
Pandemia continuă, carantina nu a fost anulată, dar se apropie sărbătoarea Mărţişorului, aşteptată de toată suflarea românească, cu atât mai mult că exact după festivalurile „Mărţişorului” din anul trecut a început pandemia şi a fost introdusă carantina, cu legi foarte stricte pentru viaţa culturală. Şi, iată, primarul Comunităţii Teritorial Unite Noua Suliţă, Maria Nicorici, a convocat prima şedinţă a Comitetului organizatoric pentru desfăşurarea Festivalului „Mărţişor” în Comunitate. O atenţie deosebită a fost acordată respectării cerinţelor antiepidemice. Dacă situaţia epidemiologică va fi favorabilă, s-a hotărât ca Festivalul „Mărţişor” să aibă loc la 1 martie, la Casa de Cultură din Noua Suliţă, se precizează în informaţia plasată pe contul de Facebook a CTU Noua Suliţă.
***
Pe râul Prut, lângă satul Mamaivţi, s-au oprit circa o sută de lebede. Aceste păsări graţioase se confruntă cu anumite greutăţi, rămânând să ierneze în părţile noastre. Oamenii le hrănesc şi au grijă de ele, scrie AI ASS.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com