Una dintre primele mari și ponderabile realizări ale mișcării de renaștere națională a românilor din ținutul nostru a fost deschiderea unei școli românești în centrul Cernăuțiului. Și nu întâmplător la primul careu festiv din fața noii instituții de învățământ – Școala medie nr. 29 – din preajma zilei de 1 septembrie 1991 s-a adunat întreaga floare a intelectualității românești din Bucovina. A fost o victorie comună, obținută cu eforturile comune și a unității în rândurile comunității românești din oraș și regiune.
Conducerea școlii în curs de formare i s-a încredințat tânărului și energicului pedagog, Mihai Jar. Dispunând de capacități organizatorice eminente, el a reușit să adune un colectiv pedagogic minunat și să pună pe roate întregul proces de instruire și educație. Mare a fost avântul directorului Mihai Jar, care, poate, presimțea că steaua sa va apune în curând. A primit bărbătește semnalul alarmant al destinului și s-a străduit prin muncă enormă și creativă să uite de el. A reușit, cu susținerea autorităților și a societăților național-culturale românești, precum și a oamenilor de binefacere din patria noastră istorică, să transforme noua școală într-un centru al culturii românești.
Scurtă, dar frumoasă a fost activitatea de director a lui Mihai Jar. A închis ochii pentru totdeauna în ajun de 1 septembrie, când scumpa lui școală se pregătea pentru un nou an de învățământ. A fost o zi de 1 septembrie cu lacrimi.
Astăzi Mihai Jar ar fi împlinit 60 de ani. E vârsta când omul își totalizează realizările vieții, obținând dreptul de a pleca la odihna binemeritată. Lui Mihai Jar nu i-a fost sortit să ajungă la vârsta împlinirilor, însă se împlinesc toate cele puse la cale și visate de el în scurta sa viață pământească. El este întotdeauna prezent la școala pe care a deschis-o. Ne amintește de primul ei director nu atât placa comemorativă de pe clădirea școlii, ci succesele ei. Mihai Jar a visat, probabil, ca această școală să aibă un statut deosebit, de gimnaziu, ceea ce s-a și realizat.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberi.com